IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще контролира предлагането на земя за жилищно строителство

В градовете със свръхпредлагане ще се спрат продажбите на терени за жилищно строителство

17:37 | 22.02.16 г.
Китай ще контролира предлагането на земя за жилищно строителство

Китай ще намали или спре предлагането на земя за ново жилищно строителство в районите, където има свръхпредлагане, съобщава Ройтерс.

Това е поредната мярка на правителството в Пекин да подкрепи пазара на имоти в страната, забавянето на който започна да оказва силен натиск на икономиката, отбелязва информационната агенция.

Министерството на земята в Китай няма да обявява за продажба празните парцели в градовете със свръхпредлагане на недвижимости и по-сериозни запаси от непродадени жилища, съобщава държавната китайска телевизия.

Министърът на земята Дзиен Дамин планира да „възнаграждава“ градовете, които ефективно намаляват запасите от непродадени жилища, като ще им дава разрешения за продажбата на парцели.

От няколко месеца насам централното правителство в Пекин се опитва да насърчи пазара на имоти, за да тласне нагоре и икономиката. На няколко пъти бяха понижени изискванията за банковите резерви, а в края на миналата година бяха облекчени и изискванията за размера на първоначалната вноска при покупка на имот, включително и на второ жилище.

Преди няколко дни финансовото министерство обяви, че ще понижи и данъците при сделките на купувачите на втори дом, както и на купувачите на първи дом в големите градове.

Същевременно централното правителство на Китай планира да засили продажбите на парцели в градовете, в които местните власти позволиха на новопристигнали работници да купуват собствени жилища.

Запасите на непродадените жилища и бизнес имоти в Китай се оценяват на 718 млн. кв. м, сочат данните на националната статистика. На годишна база увеличението им е с близо 16 на сто.

Ръстът на инвестициите в имоти обаче се забави до 1% през миналата година – най-бавният от седем години насам, въпреки отчетеното подобрение на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още