IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се жилищата в Лондон да поевтинеят с 2,6% през 2015 г.

Недостъпните цени, повишаването на лихвите и опасенията от въвеждането на данък "имение" ще понижат търсенето

12:42 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Очаква се жилищата в Лондон да поевтинеят с 2,6% през 2015 г.

Цените на жилищата в Лондон са напът да отчетат първия си годишен спад от 2009 г. през следващата година, пише Bloomberg, цитирайки Центъра за икономически и бизнес проучвания (CEBR). Като причини организацията посочва недостъпността на цените и предложенията за така наречения данък „имение“.

Очаква се цените на жилищата в английската столица да паднат с 2,6%, след като през тази година поскъпват със 17 на сто, обяви CEBR. На национално ниво се очаква имотите да поевтинеят с 0,8% на фона на ръст от 7,8% през тази година, след като задаващото се повишаване на лихвените равнища ще обуздае търсенето.

Прогнозата изважда на показ признаците за загуба на инерция на жилищния пазар във Великобритания, след като рекордно ниските лихви и повишеният оптимизъм изпратиха цените до невиждани висоти. Поскъпването на британската лира пък също ще навреди на търсенето на имоти в Лондон, потискайки търсенето от чужбина, каза CEBR.

„Жилищният пазар в Лондон понася удари от спада както на вътрешното, така и на външното търсене“, коментира изпълнителният председател на CEBR Дъглас Уилямс. „Лондонските имоти вече не са толкова привлекателна инвестиция, колкото бяха преди няколко години. Освен това опасенията от въвеждането на данък „имение“ подкопават репутацията на Великобритания като международно данъчно убежище в областта. Това ще понижи цените във високия ценови сегмент“, каза той.

Британският имотен сектор се намира в повратен момент, след като отделът по финансова стабилност на Английската централна банка (АЦБ) предприе мерки за предотвратяване на прегряване на пазара, а ипотечните кредитори въведоха строги тестове за достъпност, отбелязва CEBR. Опозиционният лидер Едуард Милибанд пък обяви, че ако неговата партия спечели парламентарните избори през 2015 г., ще въведе специален данък върху имотите, струващи над 2 млн. лири.

Финансовата институция Nationwide Building Society обяви миналата седмица, че жилищата във Великобритания поевтиняват през септември, а отделни данни на Hometrack показаха, че цените в Лондон падат за пръв път от почти 2 години.

„Високите изисквания за депозитите и опасенията от бъдещото повишаване на лихвите започват да действат като спирачка на жилищния пазар във Великобритания“, коментира икономистът в CEBR Скот Кофре. „Спадовете на цените през следващата година ще бъдат умерени и не бива да ни притесняват кой знае колко. Не очакваме срив. Пазарът се коригира, след като изпревари нормалния си темп в началото на 2014 г.“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още