IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавя се поскъпването на жилищата във Великобритания

По-строгите правила за ипотечните кредити допринасят за по-слабото търсене

12:03 | 28.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	По-строгите правила за ипотечни кредити карат хората да премислят добре преди да закупят имот. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

По-строгите правила за ипотечни кредити карат хората да премислят добре преди да закупят имот. Снимка: архив, Ройтерс

Поскъпването на жилищата във Великобритания се забавя през ноември, след като търсенето на имоти вече е по-слабо. Това обясниха от британската строителна общност Nationwide, цитирани от агенция Bloomberg Цените са се повишили с 0,3 процента спрямо предходния месец. Тогава те се покачиха с 0,5 на сто, припомнят от организацията.

По-строгите правила за ипотечни кредити, които бяха въведени във Великобритания тази година, заедно с опасенията на хората дали ще могат да си позволят жилище при тези условия, допринесоха за по-слабото търсене. През миналата година именно продажбите на домове имаха най-бурно развитие на Острова.

Новите купувачи през ноември са се понижили до шестгодишно дъно, отчитат експертите по недвижими имоти от Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) чрез техния индекс за продажбите.

Активността на пазара на жилища остава относително слаба през последните месеци, заявява и главния икономист на Nationwide Робърт Гарднър. В момента има разминаване между забавянето в търсенето на жилища и подобряващите се икономически индикатори в последно време, допълва той.

Средната цена на къща във Великобритания през ноември е 189 хил. британски паунда, става ясно от данните на Nationwide. Индикаторът за бъдещо развитие на имотния пазар, какъвто е броят на запитванията от потенциални купувачи, сочи, че в краткосрочен план ще има допълнително забавяне при сделките с имоти. В същото време продължаващият икономически растеж и подобряването на пазара на труда показва, че ще има раздвижване на пазара в следващите тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още