IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Лондон нарастват с 20% годишно през август

В цяла Великобритания ръстът остава на нивото от 11,7%, регистрирано през юли

12:07 | 15.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Жилищните цени в Лондон нарастват с 20% годишно през август

Цените на жилищата в Лондон нарастват с 19,6% на годишна база през август, по данни на Националната служба за статистика (ONS), съобщава Financial Times.

Значителният ръст отчасти се дължи на по-слабия такъв година по-рано, отчита Крис Дженкинс от ONS. „Това обаче в никакъв случай не омаловажава факта, че цените в Лондон летят стремглаво нагоре“, посочва той.

Данните на ONS си противоречат с бъдещите прогнози, изхождащи от други проучвания, които предполагат, че жилищният пазар в столицата се забавя. Последното изследване на глобалната организация на професионалистите по недвижими имоти Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) показва, че агентите по недвижими имоти в Лондон отчитат първия спад на цените от 3 години насам.

За разлика от данните на ONS, които отчитат извършените трансакции, проучването на RICS е индикатор за доверието, като специалистите споделят дали цените растат или падат на техните пазари.

Подобно проучване на Hometrack регистрира спад на цените на домовете в Лондон от 0,1% миналия месец.

В цяла Великобритания жилищните цени през август запазват най-високия си темп на ръст от 7 години насам от 11,7%, отчетен през юли. Средната цена на жилище на Острова е 274 хил. британски лири.

Югоизточна Англия е регионът с ръст над средния от 12,3% , докато цените в източната част на страната нарастват с 11,6%.

Цените в Северна Ирландия също отчитат силен ръст от 9,6%, което е и най-високото ниво от декември 2007 г. Въпреки това цените все още са с около 40% по-ниски от върха, достигнат преди кризата.

Анализатори и ипотечни брокери, които смятат, че пазарът се забавя, го отдават на реформите в кредитирането, според които кредитополучателите трябва да предоставят повече данни за доходите и разходите си, като се тества и способността им да обслужват заема си при по-високи лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още