IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти на Острова се забавя

Купувачите и продавачите на жилища са по-предпазливи, пазарът на наеми обаче продължава да расте

09:44 | 10.10.14 г.
Пазарът на имоти на Острова се забавя

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се е забавил до нива от преди повече от година на фона на продължаващия спад на търсенето, посочва се в последния месечен доклад на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Цените са се забавили до нивата, отчетени за последно през юни 2013 г. заради предпазливостта и на купувачите, и на продавачите.

Преди дни Halifax отчете подобна тенденция – индексът на компанията се понижи с 0,6% през септември.

В национален мащаб според RICS търсенето на купувачите продължава да отслабва вече трети пореден месец, а в Лондон се отчита спад за пети пореден месец, което не се е случвало от април 2012 г.

Запасите от жилища на пазара остават почти без промяна. Жилищата се задържат по-дълго време на пазара, което налага тенденцията за връщане на разумни цени.

Що се отнася до цените, може би като ефект от очакваното въвеждане на по-висок данък за скъпите имоти цените на големите и луксозни жилища падат с по-бързи темпове спрямо средностатистическите жилища на Острова.

От началото на годината цените на имотите с три и повече спални са се понижили с 2,2%, а с четири и повече спални – с 3,5%.

Същевременно търсенето на пазара на имоти под наем продължава да се засилва. Очакванията за растеж на наемните равнища обаче са положителни само в Лондон.

Шотландия например реши рязко да увеличи данъците върху скъпите имоти и да намали налозите за по-скромните жилища, съобщава FT. Това е и първото независимо решение в данъчната сфера от около три столетия, което се взима само три седмици, след като шотландците отхвърлиха идеята за независимост от Обединеното кралство, допълва изданието.

От април купувачите на имоти в Шотландия на стойност под 324 хил. паунда ще спестят от данъци, тъй като британският налог при продажба на жилище ще се замени с прогресивен данък.

При продажбата на имоти на стойност над 1 млн. паунда ще се плаща данъчна ставка от 12%. Британската ставка е 7%. Въвеждат се и нови данъци за бизнес имотите, както и депата за отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още