IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Burger King ще купи Tim Hortons за 11,5 млрд. долара

Плащането ще бъде извършено чрез пари в брой и прехвърляне на акции

10:39 | 27.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В предборсовата сесия книжата на Burger King поскъпват с 5% до 33,96 долара за акция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В предборсовата сесия книжата на Burger King поскъпват с 5% до 33,96 долара за акция. Снимка: Ройтерс

Веригата ресторанти за бързо хранене Burger King обяви официално плановете си да купи канадските закусвални Tim Hortons за 11,5 млрд. долара (12,64 млрд. канадски долара) чрез сделка с акции и пари в брой, съобщава Ройтерс.

Сделката ще създаде третия най-голям ресторант за бързо хранене в света с комбинирани годишни приходи от продажби на стойност около 23 млрд, долара, 18 000 ресторанта в 100 държави и две силни, независими марки, които ще имат сериозно глобално присъствие и потенциал за растеж, обявиха двете компании в общо изявление.

Акционерите на Tim Hortons ще получат по 65,50 канадски долара и 0,8025 акции на новата компания за всяка своя досега притежавана акция. Сделката оценява всяка акция на Tim Hortons на 94,05 канадски долара, което е премия от 37% спрямо цената им при затварянето на сесията в петък на борсата в Торонто до ниво от 68,78 канадски долара.

Листнатите на Нюйоркската борса акции на Tim Hortons поскъпват с 12% до 83,50 долара за акция в часовете преди започването на търговията в сряда, докато книжата на Burger King поскъпват с 5% до 33,96 долара за акция.

Инвеститорът Уорън Бъфет ще участва в сделката със своята корпорация Berkshire Hathaway, която ще осигури финансиране от 3 млрд, долара под формата на преференциални акции, но няма да участва в управлението на новата компания, обявиха Burger King и Tim Hortons.

Базираната в Ню Йорк, но с бразилски корени, инвестиционна компания 3G Capital държи близо 70% от Burger King, а делът ѝ в новата компания ще бъде около 51%.

Седалището на новата компания ще се намира на най-големия ѝ пазар – Канада. Според инвеститори и данъчни експерти основната причина за преместването на Burger King е, че компанията иска да избегне двойното облагане на печалбата ѝ от чужбина, което вероятно ще се случи, ако тя остане в САЩ. В Канада компанията ще плаща чрез т. нар. данъчна инверсия значително по-ниски данъчни ставки.

Акциите на новата компания ще бъдат листнати на Нюйоркската борса и на борсата в Торонто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още