IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джефри Лакър от Фед призова за "изпреварващо" повишение на лихвите

По думите му лихвата днес би трябвало да е поне 1,5%. Диапазонът на лихвата по федералните фондове в момента е 0,25-0,50%

18:31 | 04.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Ричмънд Джефри Лакър призова централната банка да повиши лихвените проценти, за да изпревари вероятното ускорение на инфлацията, което пък би наложило по-резки повишения по-късно, съобщи Bloomberg.

„Макар че инфлационният натиск изглежда далечно и теоретично опасение сега, разумни предварителни действия ще ни помогнат да избегнем трудно предвидимата поява на ситуация, която изисква по-драстични мерки впоследствие“, каза Лакър във вторник по време на реч в Чарлстън, Западна Вирджиния. По думите му лихвата днес би трябвало да е поне 1,5%. Диапазонът на лихвата по федералните фондове в момента е 0,25-0,50%. 

Федералната комисия по операциите на открития пазар остави лихвите без промяна по време на заседанието си през септември. Тогава трима от членовете на комисията гласуваха в подкрепа на повишението.

„Изпреварващи увеличения на лихвата по федералните фондове вероятно ще изиграят ключова роля за поддържането на стабилността на инфлацията и очакванията за инфлацията“, казва Лакър по време на конференция за перспективите пред икономиката.

„Федералният резерв под ръководството на Пол Волкър и Алан Грийнспан взе трудните решения, които бяха необходими, за да се овладее инфлацията и за да се задържи ниска“, припомня той.

Лакър, който тази година няма право на глас за паричната политика, миналата година през септември и октомври гласува в подкрепа на затягането на паричната политика – мярка, която в крайна сметка се случи през декември. Лакър ще гласува отново през 2018 г.

Bloomberg посочва, че Джефри Лакър е бил последователен в призивите си за изпреварване на инфлацията и избягване на балони в цените на активите. По думите му що се отнася до целите за заетостта и инфлацията, нещата „изглеждат добре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още