IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs увеличава печалбата си с 50% през третото тримесечие

Внезапната активност на облигационния пазар през септември подкрепя приходите от търговска дейност на американската инвестиционна банка

16:35 | 16.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нетната печалба на американската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. за третото тримесечие скача с 50%. Внезапната активност на облигационния пазар през септември подкрепя приходите от търговска дейност, предава Ройтерс.

Положителният финансов резултат възлиза на 2,14 млрд. долара, или по 4,57 долара на акция, което е повече от реализираната година по-рано печалба за 1,43 млрд. долара, или по 2,88 долара на акция. Средната прогноза на анкетираните от агенцията анализатори бе за печалба на една акция от 3,21 долара.

Общите приходи на финансовата институция са с 25% повече спрямо година по-рано до 8,39 млрд. долара.

Приходите от търговия с облигации скачат със 74% до 2,17 млрд. долара. За активността на облигационния пазар през септември допринасят по-добрите данни за икономиката на САЩ, новите мерки от страна на Европейската централна банка и изненадващото оттегляне на Бил Грос от Pimco.

Главният изпълнителен директор Лойд Бланкфейн посочва подобряващите се икономически условия като ключови за представянето на банката, но отбелязва, че „условията и настроенията могат да се менят бързо“.

Бизнесът на Goldman Sachs с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини се намира в низходящ тренд от 2009 г., след като новите правила обезкуражиха банките да търгуват със собствени средства за своя сметка. Дори редица анализатори посочваха, че сегментът няма да се възстанови от спада в активността.

Но от Goldman Sachs виждат великолепна дългосрочна възможност, тъй като конкурентните банки се отказват да търгуват или директно напускат пазара.

Търговията с финансови инструменти с фиксиран доход, валути и суровини носи 26% от общите приходи през третото тримесечие. За сравнение – приносът на този сегмент към приходите на Goldman за цялата 2009 г. възлиза на 40%, а през 2013 г. - на 25%.

Приходите от поемането на емисии акции се повишават с 54% до 426 млн. долара. Кредиторът всъщност е на първо място по приходи от поети емисии акции и извършени услуги през първите девет месеца на годината, сочат данни на Thomson Reuters. Това се дължи основно и на първичното публично предлагане на китайския интернет гигант Alibaba Group Holding Ltd., по което Goldman Sachs работеше усърдно.

Приходите от инвестиционно банкиране, към което се причисляват услугите по сливания и придобивания, и от поемането на емисии на акции и облигации расте с 26% до 1,46 млрд. долара. Само приходите от инвестиционния мениджмънт – бизнес, който Goldman опитва да развива, се повишават с 20% до 1,46 млрд. долара.

Goldman Sachs – също като другите банки – се опитва да съкращава разходи, най-вече – разходите за заплати. Те обаче растат с 18%, докато оперативните разходи са нагоре с 12 на сто.

За деветмесечието възвръщаемостта на собствения капитал на банката е 11,2%, докато за цялата минала година бе 11 на сто. Цифрите са повече от 10-процентния минимум, който анализаторите обикновено приемат за средната цена на капитала на банките. Съотношението обаче е далеч под 30-те процента, които банката постигаше в едни от най-добрите си периоди.

Освен това банката увеличава тримесечния си дивидент с 5 цента и съобщава, че за периода е изкупила обратно свои акции за 1,25 млрд. долара.

Минути преди началото на търговията на Wall Street акциите на Goldman Sachs поевтиняват с 2,732% до 172,41 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още