IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs повиши очакванията си за търсенето на акции в средносрочен план

Решението на инвестиционната банка дойде вследствие на новите стимулиращи мерки на ЕЦБ

16:59 | 08.09.14 г.
Goldman Sachs повиши очакванията си за търсенето на акции в средносрочен план

След предупреждението за риска от временни разпродажби на акции през юли Goldman Sachs повиши прогнозата си за търсенето на книжа до "overweight", очаквайки разширяване на търсенето в средносрочен план.

"Повишаваме оценката си за акциите до "overweight" за следващите три месеца... Ние очакваме растеж на печалбите, дивидентите и високо рисковите премии в подкрепа на възвръщаемостта", заяви звеното за глобални инвестиции към Goldman Sachs, което включва Питър Опенхаймер и Андерс Нилсен, цитирано от CNBC.

На 25 юли инвестиционната банка понижи очакванията си за представянето на глобалния капиталов пазар през следващите три месеца до "neutral", позовавайки се на риска от временен спад на търсенето на книжа след разпродажбите при облигациите. Според тогавашната оценка на експертите акциите ще бъдат по-малко привлекателни за периода въпреки "силната убеденост", че именно те ще са най-добре позиционираният клас активи през следващата година.

През следващите десет дни след доклада на Goldman Sachs от 25 юли общоевропейският бенчмарк Euro Stoxx 600 Index спадна с 5 на сто. Впоследствие обаче индексът се възстанови, като сега е с 1% над стойността си от 25 юли. Американският индекс S&P 500 изтри 3,5% за първите десет дни, сега е с повече от 1,5 на сто отгоре.

"Вследствие на решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) сега очакваме да видим спад на облигациите и повече апетит за риск при акциите", заявиха от банката в доклад.

На 4 септември ЕЦБ изненада до голяма степен пазарите, понижавайки още лихвените ставки в еврозоната. Институцията понижи основния си лихвен процент по рефинансиране от 0,15% на 0,05% – най-ниската ставка от създаването на еврозоната през 1999 г. В същото време отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ бе снижена още - от -0,1% на -0,2%. Ставката по пределното кредитно улеснение за банките пък бе понижена от 0,4% до 0,3%.

Освен това банката ще реализира до края на годината програма за покупки на обезпечени с активи ценни книжа на стойност до 500 млрд. евро.

Според Goldman Sachs глобалните капиталови пазари (без тези в Япония) ще нараснат с 3,3% в следващите три месеца и с 12% през следващите 12 месеца. През юли банката прогнозира възвръщаемост в размер на 1,8% за акциите през следващите три месеца и разширение от 10,5% след 12 месеца.

Прогнозите на други инвестиционни банки са в съответствие с тази на Goldman Sachs, въпреки че някои от тях са малко по-внимателни към ситуацията на пазара. Според Societe Generale рисковите активи следва да получат тласък от хода на ЕЦБ в краткосрочен план, но акциите в еврозоната вероятно ще претърпят известна колебливост през следващите месеци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още