IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренесансът на инвестиционното банкиране

Приходите на петте най-големи американски банки през третото тримесечие вероятно ще достигнат около 16 млрд. долара

11:00 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">J. P. Morgan е първата голяма американска банка, която ще представи своите финансови данни за новото тримесечие. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></span></p>

J. P. Morgan е първата голяма американска банка, която ще представи своите финансови данни за новото тримесечие. Снимка: архив Ройтерс

Инвестиционното банкиране отбелязва грандиозно завръщане. За първи път от повече от една година тримесечните резултати на най-големите американски банки се очаква да зависят в голяма степен от търговските сделки. Причината е прозаична - световните финансови пазари, които през по-голямата част от годината едва се движиха, започнаха да растат през третото тримесечие заради спекулациите за повишаване на лихвените проценти в САЩ и намаляването на лихвените проценти в Европа, а това дава възможност на търговските отдели на банките да печелят отново пари, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Увеличението на активността на борсовия пазар се предизвика основно от сигнали, че икономиката на САЩ се възстановява. В допълнение и действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за стимулиране на растежа, както и референдумът за независимост на Шотландия, насърчиха ръстовете. Силните колебания на пазарите подобряват от своя страна приходите от търговските операции на банките, които преди това разчитаха повече на кредитния си бизнес и на големи сделки, като сливания и придобивания. 

В сравнение с отчетените през миналата година обеми сега банките се справят по-добре. По онова време обемите на търговията се сринаха заради несигурността около възможното увеличение на лихвените проценти от страна на Фед. „Търговията вече не е албатросът, какъвто го помним през предходните тримесечия", казва анализаторът Девин Райън от JMP Securities. С това той има предвид слабостта в търговията с облигации, валути и суровини.

Както Citigroup, така и Goldman Sachs, Morgan Stanley и Wells Fargo вероятно ще увеличат печалбите си през третото тримесечие на годината, смятат анализаторите. Във вторник J. P. Morgan ще стане първата голяма американска банка, която ще представи своите финансови данни. Анализатори очакват, че след регистрираната нетна загуба през предходната година сега банката ще се върне в зоната на печалбата.

Само Bank of America ще се представи относително слабо. Тя трябваше да плати по извънсъдебно споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ около 16 млрд. долара заради нарушения на банката, свързани с финансовата криза от 2008 г. Обвиненията са свързани с търговията с ипотечни ценни книжа, извършвана както от самата банка, така и от компании като Countrywide Financial и Merrill Lynch, придобити от Bank of America след избухването на кризата. От BofA заявиха, че споразумението се очаква да намали печалбата за третото тримесечие с около 5,3 млрд. долара преди облагането с данъци, или с около 43 цента на акция след облагането.

Приходите на петте най-големи американски банки през третото тримесечие вероятно ще достигнат около 16 млрд. долара - приблизително същата сума, която бе отчетена преди година, смятат анализатори на Nomura. Остава неясно обаче дали по-рано започналият низходящ тренд се спира. Забавянето в търговията на Wall Street породи въпроси за дългосрочния потенциал на бизнес сегмента.

Особено силно са били засегнати поделенията за търговия с инструменти с ценни книжа с фиксиран доход, валути и суровини (Fixed-income, currency and commodities – FICC). Тази търговия е била засегната заради новите разпоредби относно капиталовите изисквания и рисковите позиции. През първата половина на годината приходите от FICC на глобалните инвестиционни банки са спаднали с 13 на сто, изчислява браншовата агенция Coalition. Но през третото тримесечие на годината се очаква ръст на този сегмент от поне 5%, счита анализаторът Кристиан Болу от Credit Suisse. 

Въпреки това обаче дейността в областта на FICC е значително по-ниска, отколкото преди кризата и преди краткото „възпламеняване“ през 2009 и 2010 г., когато ниските лихвени проценти и пакетите с фискални стимули предизвикаха наплив към търговията с облигации. Въпреки това търговците на Wall Street приветстват дори и леко съживяване. Средностатистически дневният обем на търговията с облигации от САЩ през септември скача с 11% в сравнение с август до най-високото ниво за тази година, показват данните на индустриалната асоциация SIFMA.

Индексът KBW Bank, който следи представянето на акциите на 24 банки, се свива през последните три месеца с 2,3 на сто, което приблизително отговаря и на представянето на индекса S&P 500. Въпреки това акциите на петте най-големи банки в САЩ се повишават благодарение на своите големи инвестиционни банкови отдели. Те скачат с между 4 и 10 процента.

Мисълта, че инвестиционното банкиране показва нови признаци на живот, или най-малкото се стабилизира, за мнозина е истинска надежда. „Когато пазарите не се движат силно, нашите клиенти не правят почти никакви трансакции", заяви президентът на Goldman Sachs Гари Кон в края на май по време на инвеститорска конференция. В рамките на няколко седмици обаче един микс от бизнес новини и политически решения се погрижи за увеличаване на търговските дейности.

Пазарите бяха волатилни и през юли, утихнаха през август и увеличиха активността си през септември - малко преди края на третото тримесечие. Причината за финалния спринт през септември бе напускането на Pimco от Бил Грос и шотландския вот за независимост.

Преди всичко обаче валутите се събудиха от един дълъг сън. „Най-важното събитие бе движението на еврото спрямо долара. Започна една нова тенденция", заяви наскоро Леонардо Ардуини от Citigroup. Последните колебания представляват според него една здравословна нестабилност и не са резултат от криза, а от една нова тенденция. Междувременно Стив Чубак от Nomura очаква Goldman да има с около 40% повече приходи от FICC търговия. По този начин банката ще е лидер по този показател. 

В същото време се очаква освен инвестиционното банкиране добри резултати да има и в областта на кредитирането. Поради сезонни ефекти обаче през третото тримесечие се очаква малко по-бавен растеж спрямо предходното тримесечие. Очаква се и обемът на лошите кредити да спадне допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още