IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America ще плати 16,65 млрд. долара на властите в САЩ

Очаква се споразумението да намали печалбата на кредитора за третото тримесечие с около 5,3 млрд. долара преди облагането с данъци

17:49 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bank of America ще плати 16,65 млрд. долара на властите в САЩ

Bank of America Corp (BofA) е постигналa споразумение на обща стойност 16,65 млрд. долара с регулаторите в САЩ за уреждане на спорове с инвеститори, които са били заблудени да купуват проблемни ипотечни ценни книжа.

Сделката бе обявена официално в четвъртък от Министерството на правосъдието на САЩ. Според решението втората най-голяма американска банка ще плати 9,65 млрд. долара в кеш и 7 млрд. долара под формата на облекчения за кредитополучателите.

Очаква се BofA да погаси по-голямата част от останалите задължения на базирания в Шарлот, Северна Каролина, кредитор Countrywide Financial Corp.

От BofA заявиха, че споразумението се очаква да намали печалбата за третото тримесечие с около 5,3 млрд. долара преди облагането с данъци, или с около 43 цента на акция след облагането.

В периода 2004-2008 г. BofA и компаниите, които придобива, издават ипотечни ценни книжа на стойност 965 млрд. долара. Повече от 75% от тази сума идва от Countrywide. Плащания по ценни книжа за около 245 млрд. долара бяха пропуснати, макар че BofA притежаваше само 4% от тях.

Преговорите между властите и втората по големина банка в САЩ започнаха през март и достигнаха до задънена улица три месеца по-късно, след като трезорът получи иск за плащане на 17 млрд. долара. BofA предложи около 13 млрд. долара, като поне 5 млрд. долара от тях бяха предназначени за клиентски обезщетения.

Това е най-мащабното извънсъдебно споразумение, което някога е сключвало американското правителство с една-единствена компания и надминава дори рекордната глоба от 13 млрд. долара, наложена на J.P. Morgan Chase през ноември 2013 г. по подобни причини.

Непосредствено след обявяването на споразумението книжата на BofA на фондовата борса в Ню Йорк се търгуват с ръст от 1,64% до 15,78 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още