IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба в размер на 16-17 млрд. долара грози Bank of America

Вторият по големина кредитор е напът да сключи рекордно извънсъдебно споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ

11:56 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Глоба в размер на 16-17 млрд. долара грози Bank of America

Bank of America Corp. (BofA) е напът да сключи рекордно извънсъдебно споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ на стойност между 16 млрд. и 17 млрд. долара. Банката иска да сложи край на разследванията по обвиненията в неправомерна продажба на ипотечни ценни книжа, разпалили финансовата криза, предава Bloomberg.

По силата на споразумението банката ще трябва да плати около 9 млрд. долара в брой. Останалата сума ще бъде под формата на облекчения за клиентите с цел разрешаването на федерални и щатски спорове, разкрива пред агенцията лице, пожелало анонимност. Според него детайлите по така направеното предложение, касаещо облекченията и изясняването на фактите, все още подлежат на преговори.

Изходните точки по сделката бяха договорени миналата седмица след телефонен разговор между адвоката Ерик Холдър и главния изпълнителен директор на Bank of America Брайън Монихън. По време на разговора от 30 юли Холдър е предупредил Монихън, че министерството ще заведе дело в съда в Ню Джърси, ако банката не предложи сума, близка до исканите от ведомството 17 млрд. долара.

В отделно изявление вчера BofA съобщи, че увеличава тримесечния дивидент до 5 цента на акция и се отказва от намерението си да изкупи обратно свои книжа, след като Федералният резерв на САЩ одобри капиталовия план на трезора. Увеличението на дивидента, което е първото за последните седем години, бе отложено заради допуснати грешки при първоначално подадения план във Фед.

Ако споразумението бъде финализирано, Bank of America ще се окаже компанията, наказана най-сурово за нелоялните практики с ипотечните ценни книжа. Плащането на BofA би засенчило това на JPMorgan Chase & Co. за 13 млрд. долара от ноември и това на Citigroup Inc. за 7 млрд. долара от юли.

Плащането би дошло и след сделката от март, когато BofA плати 9,5 млрд. долара, за да разреши спор с Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ (Federal Housing Finance Agency). Централно място в сегашните разговори заемат лошите кредити, които Bank of America наследи от Countrywide Financial Corp. и от Merrill Lynch & Co., закупени в разгара на финансовата криза.

Между 2004 и 2008 г. Bank of America и тези компании, които придобива, издават ипотечни ценни книжа на стойност 965 млрд. долара. Повече от ¾ от тази сума идват от Countrywide. Плащания по ценни книжа за около 245 млрд. долара бяха пропуснати, макар че Bank of America притежаваше само 4% от тях.

Преговорите между властите и втората по големина банка в САЩ започнаха през март и достигнаха до задънена улица три месеца по-късно, след като трезорът получи иск за плащане на 17 млрд. долара. BofA предложи около 13 млрд. долара, като поне 5 млрд. долара от тях бяха предназначени за клиентски обезщетения.

Разговорите бяха възобновени след сключената със Citigroup сделка на 14 юли. Правосъдните органи поискаха BofA да плати по-голямата част от глобата в брой вместо да предоставя облекчения под формата на отписване на ипотечни заеми и изплащане на обезщетения на клиентите.

Пред какви други предизвикателства се изправят щатските банки? Как се представиха през второто тримесечие на годината? Отговор на тези и други въпроси даде Петко Вълков, изпълнителен директор на "Конкорд Асет Мениджмънт".

Той участва в седмичното пазарно предаване „Invest/Or“, което се излъчва всеки петък от 18 часа, на живо, по ТВ и радио Bulgaria On Air. Водещи са Свилен Колев и Димитър Вучев от Investor.bg.

Част I

Част II

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още