IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаваи стават първият щат, който дава под съд новия указ на Тръмп за миграцията

В иска се твърди, че заповедта ще навреди на мюсюлманското население, туризма и чуждестранните студенти в Хаваи

10:56 | 09.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хаваи стават първият щат, който ще даде под съд новата забрана на президента Доналд Тръмп за влизане на гражданите на някои страни в САЩ, като целта на делото е да се спре забраната, съобщава Bloomberg.

Прокурорите на щата са подали иска в сряда във федералния съд в Хонолулу. Щатът даде под съд и първата забрана на Тръмп, но това дело бе замразено, докато се решат други дела по същия въпрос в страната.

Хаваи обяви късно във вторник, че възнамерява да заведе коригиран иск, покриващ и новата забрана, която би трябвало да влезе в сила на 16 март.

Ревизираният указ на Тръмп забранява издаването на нови визи на хора от шест предимно мюсюлмански страни и временно спира бежанската програма на САЩ. Забраната не важи за пътуващи, които вече имат визи.

Искът на Хаваи твърди, че заповедта ще навреди на мюсюлманското население, туризма и чуждестранните студенти в Хаваи.

„Хаваите са специални, тъй като никога не са дискриминирали както в историята си, така и в конституцията си“, каза главният прокурор Дългас Чин, чийто кабинет иска временна ограничителна заповед срещу забраната. „20% от хората са родени извън Хаваи, 100 хил. не са с американско гражданство, а 20% от трудовата сила е родена в чужбина“.

Чин, който отбеляза, че щатът е отделил около 150 хил. долара за външна правна кантора, която да помогне в делото, каза още, че хората в Хаваи смятат идеята за забрана, базирана на националността, за отвратителна, тъй като те добре си спомнят, когато американци с японски произход са били изпращани в концентрационни лагери по време на Втората световна война. Чин припомни, че Хаваите са били едно от местата с такъв лагер.

Хората в Хаваи знаят, че страхът от новодошлите може да доведе до лоша политика, каза Чин.

Съдът разреши искането на щата да продължи и определи дата за изслушване 15 март – ден преди влизането на забраната в действие.

Министерството на правосъдието на САЩ е отказало коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Колко е лош тоя Доналд, какъв ужасяващ злодей е - задето иска да предпази родината си от ислямистката терористическа нaпаст !!!Хубаво де - специално Хаваите са остров. Разчитат, че са далече от света и талибанците няма да ги намерят, но не така е с континентална Америка. Или - щом искат талибанци - да им изпратим към милион? Само че после да не се спасяват панически с плаване на сърф към материкът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 7 години
тоя ще дискредитира президентската институция докато го разкарат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Ironhorse
преди 7 години
Хахахах,и това дело Трампи ще загуби.Оранжепутан наистина няма акъл.За чест и достойнство никога, дори самият той не го е твърдял, не е имал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още