IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street записват спадове след коментара на Ерик Розенгрен*

По-късно се очаква изявление и от страна на Робърт Каплан, председател на Фед за Далас

17:52 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват с понижения на фона на поевтиняващ петрол и изказване на представител на Фед, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с над 180 пункта в началото на търговията, като Boeing допринесе най-много за спада. Широкият S&P се понижава с над 1%, като секторът на компаниите за комунални услуги записва спад от над 2%. Технологичният измерител Nasdaq се понижава с над 1%.

„Смятам, че ключовото е речта на Ерик Розенгрен“, казва Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Funds. “Ако на пазара има разпродажби в очакване на повишение на лихвените проценти, мисля, че ще има доста бързо възстановяване”, допълва той и подчертава, че затягането на паричната политика в крайна сметка ще се разглежда като вот на доверие към икономиката.

Председателят на Фед за Бостън Ерик Розенгрен заяви, че твърде късното повишаване на лихвените проценти застрашава икономиката и че постепенно затягане на паричната политика е подходящо, за да се поддържа пълна заетост.

Даниел Таруло, който също има право на глас в комисията по парична политика, заяви, че има нужда от повече доказателство за устойчива инфлация преди повишение на лихвените проценти. Той обаче посочи, че не може да изключи повишение тази година. 

По-късно се очаква изявление и от страна на Робърт Каплан, председател на Фед за Далас.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 2,37% до 46,49 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 2,44% до 48,77 долара за барел.

По-късно днес компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes ще обяви изменението в броя на нефтените платформи в САЩ тази седмица.

Златото поевтинява с 0,31% до 1 337,45 долара за тройунция.

Доходността по облигациите се понижава, като тази по 2-годишните книжа е 0,8 на сто, а тази по 10-годишните – 1,65%. Доларът поскъпна спрямо кошница валути и едно евро се обменя за 1,1123 долара, а курсът на йената е 102,8 йени за долар.

*Данните са актуални към 17:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още