IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розенгрен: Твърде късно повишаване на лихвените проценти застрашава икономиката

Според председателя на Фед за Бостън данните за заетостта и заплащането са достатъчно добри за затягане на политиката

17:27 | 09.09.16 г.
<p>
	Ерик Розенгрен.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ерик Розенгрен. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Бостън Ерик Розенгрен се присъедини към отбора на централните банкери, подкрепящи повишаване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg. Той предупреди, че твърде дълго изчакване за увеличаването им застрашава американската икономика от прегряване и може да представлява риск за финансовата стабилност.

Като един от централните банкери с право на глас във Федералната комисия по операциите на открития паза през 2016 г. Розенгрен от години защитава борбата с безработицата чрез ниски лихвени проценти. Със затягането на пазара на труда обаче той измени позицията си през последните месеци към подкрепа на затягане на политиката.

„Провал при постепенното премахване на облекчената политика може да скъси, а не да удължи периода на това възстановяване“, каза Розенгрен в изявление от петък в Куинси, Масачузетс.

Централните банкери ще заседават във Вашингтон на 20-21 септември, за да обмислят повишаване на лихвените проценти за пръв път от декември насам. Докладите за стабилна заетост през последните месеци, заедно със скромния ръст на заплащането, доведе до призиви от някои от членовете на комисията за повишаване на диапазона на лихвата по федералните фондове от 0,25- 0,50% до 0,50-0,75%.

Очакванията за повишение сред инвеститорите обаче отслабнаха през последните дни, след като показателите на Института по управление на предлагането (Institute for Supply Management, или ISM) отбелязаха по-слаби резултати и за сектора на услугите, и за производството през август.

Розенгрен заяви, че силните доклади за заетостта са подкрепени от ръста в заплащането.

„Умереното повишаване на надниците и заплащането за мен изглежда в съответствие със затегнатия пазар на труда, което става все по-очевидно от данните за заплатите“, каза той.

Макар че слабият растеж в развитите икономики по света продължава да представлява заплаха, според него това сякаш не натежава на фондовите пазари, включително на по-чувствителните към глобални шокове.

„С изключение на Европа потенциалната тревога по отношение на крехките глобални икономики явно няма голямо влияние върху цените на финансовите активи“, каза той. 

Розенгрен нападна и един от аргументите, използвани от негови колеги в защита на ниските лихвени проценти, включително председателя на Фед за Чикаго Чарлз Евънс. Според Евънс е по-безопасно Фед да сгреши, чакайки, тъй като последиците от по-късно придвижване се решават по-лесно – с последващо по-бързо повишаване на лихвените проценти, отколкото последиците това да се направи твърде рано.

„Паричната политика не е точен инструмент, способен внимателно да поведе икономиката обратно към пълна заетост в периоди, когато сме задминали устойчива, пълна заетост“, каза Розенгрен.

Фед повиши лихвените проценти през декември за пръв път от почти десетилетие. Макар че постоянно сигнализират желанието си за затягане на политика, решението на централните банкери бе отлагано заради опасения около глобалния растеж и изненадващи събития, например британския вот за излизане от Европейския съюз и много слабия доклад за заетостта в САЩ през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още