IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са изтеглили 10 млрд. долара от Pimco след напускането на Бил Грос

Някои анализатори предричат още по-големи тегления, докато други остават уверени в стабилността на компанията

10:20 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите са изтеглили 10 млрд. долара от Pimco след напускането на Бил Грос

Активи на стойност близо 10 млрд. долара са били изтеглени от американската компанията за управление на активи Pacific Management Co. (Pimco) непосредствено след напускането на нейния ръководител и съосновател Бил Грос в петък, пише Wall Street Journal, цитирайки запознат с въпроса източник.

Компанията се подготвя за дори по-голям отлив след напускането на опитния инвеститор, чийто ръководен пост се превърна в обект на вътрешни борби в компанията в последните месеци. Някои мениджъри обаче не свалят доверието си от Pimco и ще продължат да работят с нея.

Хора от базираната в Нюпорт, Калифорния фирма прогнозират тегления от най-малко 100 млрд. долара, сподели източникът на информацията, като според някои анализатори сумата може да е дори по-голяма.

Главният управител на Pimco Дъглас Ходж каза в изявление, че компанията управлява активи за близо 2 трлн. долара и е уверен, че по-голямата част от клиентите ѝ ще продължат да работят с нея. Ръководството на Pimco е уверено във възхода на фирмата отчасти заради доброто ѝ представяне в голяма част от фондовете ѝ, като разполага с повече средства да задържи опитния си персонал, както и да набира нови таланти.

Междувременно конкурентите на Pimco се възползват от ситуацията, опитвайки се да привлекат част от средствата, изтеглени от нейните фондове. „Има немалък шанс Pimco да загуби доминацията си като мениджър на активи с фиксирана доходност, след като изтеглените активи се пренасочат към други мениджъри, разширявайки полето от възможности в сектора“, коментира Гари Полак от Deutsche Bank.

Пример за това е конкурентът на Pimco DoubleLine Capital, който отчете най-големия прилив на средства за годината в петък, получавайки „стотици милиони долари“, според главния управител Джефри Гундлах.

Въпросът пред Pimco сега е дали ще успее да поддържа доброто си представяне в дългосрочен план и да удовлетворява клиентите си в отсъствието на Грос. В интервю за Wall Street Journal Ходж обяви, че компанията ще организира срещи с големите институционални инвеститори.

Някои обаче вече напускат кораба на Pimco. Съветникът на пенсионни фондове Джейсън Дейвидсън е изпратил писмо до клиентите си в петък, в което ги съветва да изтеглят парите си от флагмана на Pimco Total Return Fund.

Много от големите институционални клиенти и техните съветници изчакваха да видят как ще се отрази на Pimco промяната в ръководството по-рано през годината, когато напусна изпълнителният директор Мохамед Ел-Ериан, поставяйки Pimco под зорко наблюдение.

„Видяхме персонални промени с напускането на Ел-Ериан, структурни промени, очевидна борба за лидерските постове. А сега и напускането на ръководителя Грос. Всички тези неща са негативи и сами по себе си могат да бъдат причина за изтегляне от компанията“, коментира Дейвидсън.

Според изчисления на компанията за проучвания Morningstar активи на стойност десетки, ако не и стотици милиарди долари, могат да напуснат Pimco. Проучване на AllianceBernstein пък показва, че е възможно инвеститорите да изтеглят между 10% и 30% от активите в Pimco.

Някои обаче остават оптимисти и нямат намерение да местят капиталите си. „Pimco от много години не се върти само около Бил Грос, но не съм сигурен, че обикновеният инвеститор си дава сметка за това“, каза главният инвестиционен директор в Ruhlin & Roe Даниел Рое. „Сигурен съм, че Бил ще се справи добре в следващия си фонд, но съм уверен, че и Pimco ще направи същото на много от пазарите, в които инвестира“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още