IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на McDonalds разочароваха пазара, цената на акциите спада с 3%

Скандалът с доставчиците на месо в Китай допълнително влоши представянето на компанията

17:50 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията за бързо хранене McDonalds представи по-значителен от очакваното спад в продажбите на световно ниво през ноември. Според изчисленията резултатите от сегашното тримесечие ще бъдат негативно повлияни от последствията от скандала с китайските доставчици и по-силния долар, предава Ройтерс.

Акциите на McDonalds поевтиняват с близо 3% в понеделник, след като компанията също така предупреди, че спадащите продажби ще „окажат съществен натиск“ върху приходите за тримесечието.

Най-голямата верига ресторанти за бързо хранене в света се изправя пред сериозна конкуренция в лицето на компании като Wendy и Burger King International, както и от вериги, използващи пресни съставки, като Chipotle Mexican Grill и Subway.

Световните продажби в ресторанти, работещи от поне 13 месеца, спаднаха с 2,2% през ноември. Анкетираните от Consensus Matrix анализатори очакваха отстъпление от около 1,7%.

Компанията заяви, че скандалът с доставчиците в Китай ще намали печалбата ѝ за тримесечието, приключващо на 31 декември, със 7 до 10 цента за акция.

McDonalds се опитва да привлече обратно клиенти в Китай и Япония, след като телевизионен репортаж показа как работници използват месо с изтекъл срок на годност и преправят сроковете на годност на храни. Скандалът накара компанията да потърси нови доставчици на съставки, от които да прави популярните си Chicken McNuggets и BigMac.

Продажбите спаднаха с 2% в Европа и с 4% в Азия (Тихоокеанския регион), Близкия изток и Африка.

В Съединените щати продажбите спаднаха с 4,6%, значително повече от средната прогноза на анализаторите от 1,9%. Продажбите на McDonalds не са се повишавали от октомври 2013 г. насам.

Силният долар ще повлияе негативно на печалбата за последното тримесечие за годината с между 7 и 9 цента на акция, заявиха от компанията.

Акциите на McDonalds отстъпват с 5,5% през последните 6 месеца. Книжата се търгуваха за 93,40 долара преди спада, като в момента се насочват към вероятно най-големия процентен спад в рамките на един ден за последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още