IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да върнат Северна Корея в черния списък?

Американските власти обмислят това заради хакерската атака срещу Sony Pictures, заяви в интервю за CNN Барак Обама

18:15 | 21.12.14 г. 8
САЩ може да върнат Северна Корея в черния списък?

САЩ обмислят дали да върнат Северна Корея в списъка със страните, подкрепящи тероризма, в отговор на кибератаката срещу компанията Sony Pictures Entertainment, за която Вашингтон обвини комунистическата държава. Това е заяви президентът Барак Обама в интервю за CNN.

Обама описа хакерското нападение като "много скъп" пример на кибервандализъм и се въздържа да го определи като акт на война, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Президентът каза, че американските власти ще проучат фактите, преди да решат дали КНДР да се озове отново в черния списък, откъдето беше извадена през 2008 г. от администрацията на Буш по време на преговорите за ядрената й програма, припомня АП.

Много американски конгресмени поискаха Пхенян да бъде върнат незабавно в списъка със страните, подкрепящи тероризма, след хакерската атака, накарала Sony Pictures Entertainment да отмени разпространението на високобюджетния филм "Убийствено интервю", припомня АП. 

Обама заяви в днешното интервю, че ще направи всичко, което може, за да затвори центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо. Той беше обещал да го направи още преди 6 години, аргументирайки се, че този затвор накърнява имиджа на САЩ по света. Но не успя главно заради пречки, издигани от Конгреса, припомня Ройтерс.

"Възнамерявам да направя всичко, което мога, да го затворя. Това е нещо, което продължава да насърчава джихадисти и екстремисти по целия свят. Освен това е против нашите ценности и безумно скъпо. Харчим милиони за всеки задържан там", посочи Обама.

Президентът на САЩ отхвърли в интервюто си със Кенди Кроули, което ще бъде излъчено в програмата на Си Ен Ен "Състоянието на съюза", отправяните от негови критици обвинения, че е бил надигран от руския си колега Владимир Путин, че "Путин е гросмайсторът по шах и е надиграл Запада и Обама".

"В този момент той (Путин) е принуден да се справя със срива на собствената си валута, с дълбока финансова криза и огромно свиване на икономиката. Това съвсем не прилича на някой, който е надиграл мен или Съединените щати", каза в отговор на критиките Обама, цитиран от Ройтерс.

Обама заяви също, че планът му да нормализира отношенията с Куба дава на САЩ шанс да влияе на събитията във важен момент на промяна в комунистическата страна. Той отхвърли и критиките, че е направил реверанс пред диктатори. Обама напомни, че опитите през последните 50 години режимът на Кастро да бъде свален с изолация не са дали резултат. "Освен това, като се ангажираме, получаваме шанс да влияем върху събитията в момент, когато се извършва смяна на поколенията в тази страна. Убеден съм, че не трябва да пропуснем тази възможност", подчерта Обама в интервюто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Понякога мисля, че наистина сме в матрицата!Убиецът вика, дръжте убиеца!Времена, в които да си нормален е ненормално!Така, че американската посланичка да си събира американофилите и да си оди до де е време!А българофилите по цялата земя, съединявайте се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Стотици хиляди хора загинаха, бяха парализирани или станаха инвалиди в резултат на прилагането на тази и много други нови ваксини по цял свят и ние най-накрая започваме да виждаме какво се случва в действителност.Роден в Либерия преподавател в американски университет е написал статия за либерийското издания Daily Observer, в която твърди, че ебола се явява резултат от американски експерименти с биологично оръжие.Професор Сирил Бродерик пише, че определени райони в Африка, включително в Западна Африка, вече много години се явяват полигони за изпитания, свързани с нови болести, особено с ебола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Сиера Леоне е най-големият износител на диаманти в света. В последните четири месеца диамантената промишленост в страната стачкува, отказва да добива диаманти, докато не бъдат подобрени работните условия и не бъде повишена работната заплата.Западът не бърза да подобрява условията на труда, тъй като му трябва евтина работна сила, работеща за храна и подаяния от международната хуманитарна помощ. Войски в Сиера Леоне са необходими за принуждаване на работниците да прекратят стачките.Това се случва не за първи път. Войски вече са използвани за сплашване на стачкуващите миньори, диамантеният добив е възобновяван дори ако за това е било необходимо да се убият всички стачкуващи и да се заменят с нова работна сила.Но използването на войски едновременно в няколко страни от един регион изисква сериозен повод и ебола може да точно този удобен повод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Необходимо е да напомним, че съвсем наскоро Америка се опита да използва Боко Харам с цел въвеждане на войски в Нигерия. Но лъжливата история с Боко Харам постепенно се разпадна благодарение на това, че нигерийците започнаха да разпространяват истината.Никакви момичета никъде не са изчезвали. Световната подкрепа на военна операция изчезна и беше необходима нова причина за въвеждането на войски в Нигерия с цел завземането под контрол на новите нефтени залежи в тази страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
'Ебола като вирус НЕ съществува и НЕ се разпространява. Червеният кръст донесе това заболяване в четири конкретни страни.Ето защо либерийците и нигерийците започнаха да гонят служителите на Червения кръст от своите страни и да разпространяват вярната информация в новините.Изкуствено разпространяваната чрез ваксинация болест, наречена ебола, е донесена в Африка с цел да се създадат условия за въвеждане на войски в Нигерия, Либерия и Сиера Леоне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Политиката на американците - "Койт не скача е червен!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Въпросът е "Кой" създава тероризма!Оня странен тероризъм, който в края на краищата доникъде не води! А "другия" тероризъм, оня тероризъм, според американските ни приятелчета и Левски е терорист, вижжжжжж, ...... там вече може и ТрЯбва и да се позамислим!По-голям агресор от американските корпорации, ползващи младата кръв на безработните американски неуки момчета и вече и момичета, ами НямА!Нали затова изнесоха цялото американско производство в Китай!Как иначе се поддържа милионна войска, ако нямаше безработица!Фак американските корпорации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Аз не знаех, че са ги вадили от черния списък ... :)) че и тяхно злато имаше по американските фондове и много жестоко се бяха "възмутили" американците ...Ако искат може да ги нападнат, оня с триъгълната прическа няма да им се церемони като Путин и да преговаря с тях .... и тогава ше стане не бутайте се ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още