IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ очакват най-ниския дефицит при управлението на Обама

Догодина почти не се очаква промяна, а след това показателят ще поеме нагоре заради нарастващите разходи за дълг и социални грижи

10:44 | 27.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ очакват най-ниския дефицит при управлението на Обама

Солидният икономически растеж ще допринесе за това през тази година бюджетният дефицит на САЩ да се понижи до най-ниското равнище, откакто на власт е президентът Барак Обама. Това сочат оценки на Бюджетната служба на Конгреса (CBO), цитирани от Ройтерс.

Бюджетната служба прогнозира, че дефицитът ще възлезе на 468 млрд. долара за бюджетната година, приключваща през септември. Това е под нивата от над 1 трлн. долара, отчитани при първите четири години на Обама и миналогодишното равнище от 483 млрд. долара.

Като дял от икономиката тазгодишният дефицит ще бъде малко под средната историческа стойност за последните 50 години. За 2016 година почти не се очаква промяна, а след това показателят ще поеме нагоре заради нарастващите разходи за дълг и социални грижи за пенсиониращите се с бързи темпове хора от бейби бума. 

От службата освен това очакват 14% спад на броя на неосигурените здравно американци, главно заради програмата на президента, наречена Обамакеър. Бюджетната служба прогнозира, че броят американските граждани без здравна застраховка ще спадне значително - от 43 млн. през миналата година до 36 млн. тази година, до голямата степен поради здравния закон на Обама. Тази цифра не включва незаконно пребиваващите в САЩ. 

Целта на така наречената програма "Обамакеър" е 95% от 310 милиона американци да бъдат здравно осигурени. Противниците ѝ се опасяват, че тази програма ще доведе до силно увеличаване на разходите и загуба на работни места. Поддръжниците се надяват здравното осигуряване да обхване повече граждани.

Официалната бюджетна служба на Конгреса освен това предвижда солиден икономически растеж през следващите няколко години, както и нов спад на безработицата.

„Според CBO потребителските разходи се увеличават, инвестициите на предприятията и жилищните инвестиции ще насърчат икономическата експанзия през тази и следващите няколко години", се казва в доклада.

Темата за федералния бюджетен дефицит се превърна в голям проблем по време на първите години от управлението на Обама. През 2011 г. Обама и Републиканците в Конгреса сключиха сделка, която доведе до значителни съкращения на разходите в много правителствени агенции. В началото на 2013 г. Обама убеди Конгреса да продължи да се справя с дефицита чрез повишаване на данъците за най-богатите американци.

Белият дом заяви в понеделник, че Конгресът все още има много работа в тази насока. "По-дългосрочните прогнози на CBO за бюджета и икономиката потвърждават необходимостта Конгресът да действа за укрепване на икономиката ни и за средната класа, докато нашият дълг и дефицитът бъдат доведени до устойчива траектория, включително чрез извършване на инвестиции, които ще ускорят икономическия растеж и ще генерират нови работни места", заяви заместник-прессекретарят Ерик Шулц в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още