IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ с първи правила за фракинга върху държавни земи

Администрацията на Обама се надява, че новите правила ще се превърнат в модел за цялата индустрия

20:25 | 20.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ с първи правила за фракинга върху държавни земи

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама представи днес първите си стандарти за петролните компании, които извършват фракинг върху държавни земи, включително засилени мерки за безопасност и защита на подземните води, съобщава Ройтерс.

Правилата изискват енергийните компании да укрепят сондажите или по друг начин да не се допусне разлив, както и да предоставят данни за химикалите, чрез които извличат суров нефт и природен газ от земята. Правилата ще осигурят прозрачност върху практиката, която компаниите не желаят да разкрият.

Хидравличното разбиване, или фракинг, е противоречив процес, който включва впръскване на вода, пясък и химикали в почвата за добив на нефт или газ. Природозащитниците твърдят, че фракингът носи рискове за здравето.

Въпреки, че само около 10 процента от фракинга в САЩ се извършва върху федерални земи, администрацията на Обама се надява, че новите правила ще се превърнат в модел за индустрията на други места, особено в щати, които не разполагат с правила за фракинга.

Ръководителят на вътрешното ведомство Сали Джуъл заяви, че стандартите се дълго отлагана актуализация на правилата за сондиране на федералните земи отпреди десетилетия , които предшестваха широкото разпространение на хоризонталното сондиране.

„Новите регламенти ще гарантират отговорното развитие, като същевременно защитават публичната земя. Това е добре за обществото и за индустрията", каза Джуъл.

Стандартите са били в процес на разработка почти четири години и са преминали през няколко чернови, като еколозите и енергийната индустрия спореха за обхвата им. Новите стандарти ще изискват от фирмите да представят подробна информация за планираните операции.

Индустриални групи побързаха да критикуват предложението преди неговото официално оповестяване, като предупредиха, че то ще забави енергийния ренесанс в САЩ.

Екологични групи пък заявиха, че администрацията на Обама е постигнала напредък в опитите си да държи добивните фирми отговорни за въздействието на сондирането върху околната среда, но биха искали да видят още по-смели ходове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Шистовият газ е престъпление срещу човечеството и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още