IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на Йелън Wall Street приключи сесиите с ръстове

Консенсусната прогноза е, че ФЕД няма да направи нищо, смята анализатор

23:17 | 16.09.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пазарите остават в трепетно очакване на решението на ФЕД. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарите остават в трепетно очакване на решението на ФЕД. Снимка: Ройтерс

Ден преди обявяването на така важното решение за лихвите търговията на Wall Street приключи с ръстове на котировките на фона на съобщенията на няколко компании за стъпки към сделки за големи придобивания, предаде CNBC.

Промишленият индекс Dow Jones прибави 14 пункта, или 0,84 на сто, до 16739.95  пункта. По-широкообхватният индекс S&P 500 нарасна с 17.22 пункта, или 0,87 на сто, до 1995.31 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се повиши с 28,72 пункта, или 0,59 на сто, до 4889 пункта.

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа се повишиха значително и днес в края на търговията. Лондонският FTSE-100 прибави 1,49 на сто до 6229,21 пункта, в Париж САС 40 нарасна с цели 1,67 на сто до 4645,84 пункта след вчерашното покачване от 1,13 на сто в очакване на решението на американската централна банка за лихвите. Търговският обем и днес бе умерен на равнище 3,2 милиарда евро.

В Германия Dax се повиши с 0,38 на сто до 10 227,21 пункта с надеждата, че ФЕД няма да повиши лихвите още от утре.

"Всички са в очакване на утре. Сега обаче виждаме, че пазарът е позитивно настроен. Консенсусната прогноза е, че ФЕД няма да направи нищо", казва Джеф Карбън от Cornerstone Financial Partners.

Търговските запаси от петрол на САЩ неочаквано са намалели с 2,1 милиона барела до 455,9 милиона барела за седмицата от 7 до 11 септември, съобщи американското министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс. Експертите, анкетирани от Bloomberg, очакваха обаче увеличение от 2 милиона барела.

Доставките на суров петрол в Кушинг, Оклахома, са намалели за втора поредна седмица, спадайки с 1,9 млн. барела, съобщи Американската администрация за енергийна информация. Спадът е най-голям от февруари 2014 г.  

След публикуването на статистиката цената цената на петрола от сорта Брент  се повиши с 7 на сто до над 50 долара за барел. Американският лек суров петрол поскъпна с 5,5 на сто до 47 долара за барел, записвайки най-големия еднодневен ръст от 31 август, когато скокът бе от 8,8 на сто.

Фючърсите върху суровия петрол с доставка през октомври поскъпнаха с 5,7 на сто до 47,16 долара за барел. Фючърсите върху златото поскъпнаха с 16,40 долара до 1110,90 долара за тройунция - най-високото ниво от последната седмица насам.

Междувременно потребителските цени в САЩ неочаквано отчетоха спад през август, след като цените нa бензина отново се понижиха, а силният долар намали разходите при други стоки, ограничавайки инфлацията, което усложнява решението на Федералния резерв (Фед) дали да повиши лихвените проценти.  Министерството на труда заяви в сряда, че индексът на потребителските цени (CPI) се е понижил с 0,1% през миналия месец, което е първият му спад от януари насам, след като през юли отчете ръст от 0,1%. За 12-те месеца до август CPI отбелязва повишение от 0,2% след подобен резултат през юли.

Основната инфлация, в която не влизат силно променливите цени на енергоносителите и храните, е едва 0,1 на сто през август, което означава, че няма ценови натиск в икономиката. Признаците на затвърждаваща се дезинфлационна тенденция са в рязък контраст с бързо укрепващия трудов пазар и засилват дилемата пред ръководството на ФЕД, което обмисля да повиши лихвите за първи път от близо десетилетие. Днес започва двудневно заседание на комитета по паричната политика на централната банка на САЩ.

На корпоративния фронт също има новини. Най-голямата в света пивоварна група Anheuser-Busch InBev от Белгия възнамерява да стане още по-голяма, като придобие своя конкурент SABMiller. AB InBev има намерение да направи оферта за поглъщане на втория по големина производител.  AB InBev произвежда бири като Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's и Franziskaner.

Белгийският концерн със седалище в Льовен бе създаден през 2008 г. от сливането на белгийско-бразилската група InBev с американския Anheuser-Busch. Към SAB Miller принадлежат марки като Pilsner Urquell, Miller и Grolsch. Концентрацията на глобалния бирен пазар е многогодишна тенденция, която се засилва през последните години. Топ 4 на пазара контролират вече над половината от общия пазар. Ето защо двете водещи компании ще се сблъскат с доста препятствия преди евентуално сливане, като сделката ще трябва да бъде одобрена от редица регулатори. Освен това AB Inbev ще бъде принудена да продаде редица свои участия в САЩ, за да получи одобрението на властите.

Американската компания за куриерски услуги FedEx отчете в сряда печалба без единични ефекти под очакванията на анализаторите, след като слабите световни икономически условия и силният долар натежаха на резултатите. Базираната в Мемфис компания отчете нетна печалба от 692 млн. долара за първото тримесечие от фискалната 2016 година, или 2,42 долара на акция, което е с 6% повече от печалбата от 653 млн. долара, или 2,26 долара на акция, от миналата година. Приходите възлизат на 12,3 млрд. долара. Акциите на FedEx поевтиняха с 2,84% до 149,63 долара за брой.

Американският технологичен концерн Hewlett-Packard възнамерява да съкрати до 30 хил. работни места в хода на своето преструктуриране и разделяне. С хода ще се спестят около 2,7 млрд. долара. Акциите на Hewlett-Packard поскъпнаха с 1,36% до 28,47 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 4
Nathan
преди 8 години
Изводът , че фЕД няма да повиши лихвите е повече от логичен. Увеличаването на лихвите ще катапултира американската икономика и най- вече фондовите и финансовите пазари, които все още се поддържат чрез печатането на парична маса на изкуствено дишане: при все че е видно за всички , че пацентът е неизлечимо болен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
крас
преди 8 години
АКО ОЧАКВАНОТО ВДИГАНЕ НА ЛИХВАТА НЕ СЕ СЪСТОИ това ще е сигурен знак, че Америка е в РЕЦЕСИЯ която въпреки предприетите след 2008 год. мерки не е успяла да преодолее!ОТЛИВА ОТ ИНВЕСТИЦИИ И ПРЕНАСОЧВАНЕТО ИМ КЪМ ДРУГИ ПАЗАРИ Е НЕИЗБЕЖЕН. Това ще е голяма победа за ЮАНА, който ККП обезцени показвайки, че нещата в световните финанси не зависят от ФЕД , а от решението на ПЪРВИЯ СЕКРЕТАР НА ПАРТИЯТА. С подобно решение ФЕД ще си направи невероятно харакири затвърждавайки усещането, че не ДОЛАРА , а ЮАНА е новата световна валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
и аз залагам, че няма, но мене повече ме интересува да си затворя позициите на плюс от колкот лихвите на тея .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Няма проблеми! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Няма проблеми! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Извинявай, не те разбрах. Останах с мисълта, че щели да увеличават с 0,5%, а не на 0,5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Напълно съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Ти колко си мислиш, че е в момента 0.0% или 0.25%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Ти колко си мислиш, че е в момента 0.0% или 0.25%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Така или иначе по-късно през деня ще разберем! Помни обаче, че не винаги очакванията на масата се припокриват с крайният резултат. Ако беше така то всички щяха да са милионери на борсата. Масовото мнение, е че ФЕД няма да вдига лихвата, защото може да пострада растежа и фондовия пазар, да не забравяме обаче, че едно минимално вдигане на лихвите от 0,25% нагоре, навярно ще има по-скоро символичен характер. Ако спадовете в Китай бяха продължили, а от там респективно и на американския пазар, то това решение можеше и да се отложи. Спирането на спада там и добрите данни от пазара на труда в САЩ, ще ги мотивират да извършат този "жет"с на"отговорност"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още