IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо спестяванията на американците се свиха до 10-годишно дъно?

Процентът на спестяванията е намалял сериозно от 2015 г. насам, когато е бил два пъти по-висок

20:28 | 01.11.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Спестяванията на американците се свиха до 10-годишно дъно през септември, пише MarketWatch.

Показателят, измерващ спестяванията на американците, се понижи до 3,1 пункта през септември от 3,7 пункта през предходния месец и достигна най-ниското ниво от декември 2007 г. Процентът на спестяванията е намалял сериозно от 2015 г. насам, когато е бил два пъти по-висок.

Източник: MarketWatch

Част от спада вероятно отразява подобряващата се икономика и бързо нарастващите цени на акциите. Икономиката на САЩ нараства стабилно от повече от осем години, като безработицата падна до почти 17-годишно дъно от 4,2%. А фондовите пазари празнуват рекордни нива.

Американците са склонни да харчат повече и да пестят по-малко в добри времена, особено когато нетната стойност на богатството им нараства.

Според анализатори големият спад в спестяванията през септември е частично свързан с ръста на продажбите на автомобили. Когато се купува нов автомобил, правителството включва цялата цена за покупката в графата на месечните разходи, въпреки че повечето купувачи плащат вноски в продължение на няколко години. Това прави спестяванията да изглеждат по-малко.

През септември разходите за моторни превозни средства и части нараснаха с 9,7%, като отчетоха най-голямото увеличение от 2010 г.  насам. Отчасти бумът на  покупките може да се обясни с данните, че около 300 хил. превозни средства бяха повредени или унищожение от бурите, принуждавайки собствениците им да ги ремонтират или заменят.

Когато разходите за автомобили се върнат към нормални стойности, процентът на спестяванията трябва частично да се възстанови. „Нивото на спестявания ще се възстанови през октомври, когато продажбите на автомобили намалеят", заяви главният икономист Джошуа Шапиро от MFR Inc.

В същото време американците не могат да продължават да харчат толкова, ако доходите им не се увеличат. Данните показват, че постоянните разходи помогнаха на икономиката да нарасне с 3% в две поредни тримесечия, което се случва за втори път от края на Голямата рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
В САЩ масата няма никакви пари за инвестиране - гледат да закрепят двата края. Там има едни 10-15%, които инвестират, останалото бута от заплата до заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
В САЩ хората инвестират спестяванията си. У нас инвестират в мустакати банки с по-високи лихви и после чакат държавата да им плати сметката. Дори и при 0.000001 лихва нашенеца ще тъпче банкноти в гърлото на ненаситните банкери, които после ще ги дават на строителните "предприемачи" да надуват балони за балъци и галфо.ни! Made in Bulgaristan Светъл лъч е само, че изпреварваме по тиквопроизводство цяла Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
george353
преди 6 години
Това че хората са принудени да изхарчат и последните си спестявания за да оцелеят се бърка с растящо доверие. Понятието "спестяване" в Щатите не съществува защото е невъзможно. Това е загубена кауза и хората дори не се и опитват да спестяват. Ниски заплати и растяща инфлация само увеличават потреблението на кредити. А кредитите са бреме което означава че си прецакан отвсякъде. Няма щастливи задлъжняли хора. Не случайно качеството на живот в Америка падна драстично през последните 10-на години. По основни показатели (продължителност на живота, психично здраве, переспективи, и тн) американците дори не са в топ 10 на развитите страни. Но са на първо по задлъжнялост и ниски спестявания. Не случайно преди време един БГ имигрант каза че Америка е красив трудов лагер. Или както великият Джордж Карлин казваше, "Живота е фрик шоу за което родените в Америка получават билет на първи ред".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Jorkata
преди 6 години
В Щатите тече такова промиване на мозъците, че чак ми е чудно как изобщо има каквито и да било спестявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
kirilstaikov
преди 6 години
Не забравяй ,че доста хора се спасиха от пълен банкрут по време на предизвиканата криза,защото заделяха част от доходите си ,докато тези които харчеха всичко банкрутираха или задлъжняха до живот . Всеки един финансист ще ти каже ,че при добри години се заделя част от печалбата ,за да може да се използва ,когато се изпадне в затруднение.А в България се трупат депозити ,защото още хората не са се отърсили от кризата ,а за останалите в момента няма доста добри перспективи за инвестиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 24
lyusien
преди 6 години
О Ще го кажа по точно Родил се спестявал и умрял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Крейзи , ако за тебе смисълът на живота е да ядеш и кензаш колкото може повече , може ... работата е там че и на американците не им стигат парите , щом спестяванията намаляват , посоката е само надолу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 26
lyusien
преди 6 години
Ами защото харчат и живеят като хората За сметка на това спестяванията в България се увеличават с бясно темпо Затова може би биографиите на много хора в България са кратки - Родил се и умрял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още