IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook пуска лека версия на мобилното си приложение на някои пазари

Компанията се стреми да достигне до потребители на пазари, в които интернет връзката е по-слаба

11:26 | 05.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook обяви официално, че пуска олекотена версия на своето мобилно приложение за Android за потребителите в развиващите се пазари, особено в Азия, където трафикът е ограничен, а бюджетите са малки, пише Wall Street Journal.

Приложението, наречено Facebook Lite, е под 1% от размера на основното приложение на социалната мрежа. Новото приложение е създадено да работи дори в региони, в които интернет връзката е слаба, а трафикът е ограничен.

Потребителите на по-малкото мобилно приложение могат да публикува статуси и снимки, да разглеждат потока от новини и да получават известия. Но Facebook Lite не включва някои опции, които изискват повече трафик, като видеото.

Facebook тества Lite от края на януари. Компанията пуска новото си приложение в редица страни в Азия. През следващите седмици то ще стане достъпно и в някои части на Латинска Америка, Африка и Европа, обявиха от компанията.

Говорителят на Facebook обяви, че новото приложение не е част от Internet.org - програмата на Faceook за разширяване на достъпа до интернет по света. Internet.org предлага на потребителите в страни като Индия и Индонезия свободен достъп до редица места в интернет, включително Wikipedia и Facebook. Инициативата беше остро критикувана през последните месеца, тъй като мнозина смятат, че тя насърчава една “изкривена версия” на интернет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още