IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отново потегли надолу

Пазарът, който и без това е наситен, трудно възприема все още високите равнища на американските запаси от нефт

10:52 | 11.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петролна платформа на BP в Северно море, на около 100 мили източно от Абърдийн в Шотландия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Петролна платформа на BP в Северно море, на около 100 мили източно от Абърдийн в Шотландия. Снимка: Ройтерс

Цените на петрола отново поеха надолу в четвъртък на фона на увеличаващите се опасения от глобално свръхпредлагане, което се очаква да продължи да държи цените ниски до края на годината, предава WBP Online.

Фючърсите върху американския лек суров петрол в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса паднаха под прага от 27 долара за барел до 26,67 долара за барел, докато фючърсите върху сорта „Брент“ от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, се свиха с 1,59% до 30,35 долара за барел.

Пазарът, който и без това е наситен, трудно възприема все още високите равнища на американските запаси от нефт, коментира и AFP.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) обяви в сряда, че резервите от суров петрол изненадващо са се понижили през миналата седмица. Петролните резерви в САЩ са намалели с 800 хил. барела. Анализатори очакваха ръст от около 3,13 млн. барела. Инвеститорите обаче приемат и сегашния им обем за прекалено голям.

„Нужен е много по-сериозен и постоянен спад на резервите, преди да станем свидетели на значим положителен ефект на цените“, поясняват анализатори от ANZ.

Също в сряда ОПЕК отчете в месечния си доклад, че членките на организацията са добивали по 32,33 млн. барела петрол на ден през януари, ръст спрямо 32,20 млн. барела на ден през декември.  

Свръхпредлагането на петролния пазар ще бъде по-голямо през първото полугодие, отколкото се предполагаше досега, съобщи във вторник Международната агенция по енергетиката (МАЕ).  Агенцията прогнозира допълнително поевтиняване на суровината, след като вероятно Иран и Ирак ще увеличат добива, а ръстът на търсенето ще се забави.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Не само от тук "изчезват безследно". И във форума е така, вчера ми изчезна един и не пишеше дори, нито кой го е премахнал, нито защо. Явно, без следа от шега, злите сили мачкат наред и дори тук е наредено да се въдят само *** и формени серсеми. Бог да пази България, ако и във форумите вършее простотия и олигархични "интереси".- САмо дето не си дават сметка въпросните, че скоро няма и да остане откъде да крадат, а и в Големия Свят никой няма да ги иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Къде са предните коментари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още