IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола записват леки спадове в очакване на данни за резервите в САЩ

Рафинериите в югоизточните щати, които бяха затворени след урагана Харви, започват бавно да се връщат към нормален режим на работа тази седмица

09:31 | 12.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават във вторник, като трейдърите продължават да следят ефектите от ураганите Ирма и Харви върху енергийния пазар, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,17% до 47,99 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва лек спад от 0,07% до 53,80 долара за барел към 9:25 часа българско време.

Рафинериите в югоизточните щати, които бяха затворени след Харви, започват бавно да се връщат към нормален режим на работа тази седмица. Вече работи и най-голямата рафинерия в САЩ – тази на Motiva Enterprises – след като беше затворена около две седмици.

В неделя ураганът Ирма връхлетя Флорида и остави без ток над 7,4 млн. жилища и компании без ток. След това обаче Ирма беше понижена до тропическа буря. 

По-късно във вторник се очакват данните за петролните резерви миналата седмица от Американския петролен институт. Според проучване на Ройтерс сред шестима анализатори се очаква повишение, а при запасите от рафинирани продукти прогнозите са за ръст. В сряда излиза официалният доклад на Администрацията за енергийна информация.

„Пазарът очаква значително натрупване на петролни резерви“, казва Рик Спунър, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни. „Това не е изненадващо предвид блокирането на рафинерии вследствие на ураганите“, допълва той.

„Тъй като пазарните индикатори са смесени и държат цените в тесни граници, средните цени на WTI и Брент се очаква да бъдат съответно 49,30 долара и 52,50 долара за барел тази година, преди да се повишат до съответно 53 и 55,50 долара за барел“, коментират от RBC Capital Markets.

На фона на продължаващите опасения за свръхпредлагането министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих е провел разговори с венецуелския и казахстанския си колега за евентуално удължаване на петролното споразумение и след март 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още