IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия остава отворена за ново удължаване на сделката на ОПЕК

Саудитският енергиен министър се е договорил с колегите си от Венецуела и Казахстан да оставят всички възможности отворени, за да ребалансират пазара

15:47 | 11.09.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих се е договорил с колегите си от Венецуела и Казахстан да оставят всички възможности отворени в стремежа си да ребалансират световните петролни пазари, включително евентуално удължаване на сделката с квоти след март, съобщава Bloomberg.

Ал-Фалих се е договорил в отделни разговори с министрите в казахстанската столица Астана, че ходовете на ОПЕК и други водещи петролни производители като Казахстан са допринесли за по-добрата пазарна стабилност и ребалансирането на търсенето и предлагането, се казва в изявления на саудитското енергийно министерство.

Саудитска Арабия и Венецуела – и двете страни членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), са се „съгласили колко важно е да се оставят всички опции отворени от гледна точка на доброволните усилия за ребалансиране, включително възможно удължаване на тези усилия след първото тримесечие на 2018 г., ако това е нужно“, казва саудитското министерство в една от изявленията.

Кралството и Казахстан заявяват, че удължаването на квотите след първото тримесечие „ще бъде навреме обмислено, според това какво диктуват пазарните фундаменти“, се казва в друго изявление.

ОПЕК и други производители на петрол, включително Русия, обещаха да намалят добива си с около 1,8 млн. барела на ден до края на март в опит да понижат глобалните петролни запаси и да подкрепят цените. Производителите искат да засилят изпълнението на сделката, постигната миналата година. Ал-Фалих от Саудитска Арабия, която е най-големият доставчик в ОПЕК, се срещна с венецуелския си колега Еулохио дел Пино в събота и с казахстанския си колега Канат Бозумбаев в неделя.

Ал-Фалих и Дел Пино заявиха, че страните им дори изпълняват повече от обещаните понижения на добива и че споделят „позитивна перспектива за пазарните фундаменти през 2018 г.“, се казва в прессъобщение.

Бозумбаев е заявил на ал-Фалих, че „въпреки постепенното засилване на гигантското поле Кашаган тази година, Казахстан може, намалявайки производството от други полета през август, да постигне повече от пълно съответствие на доброволното си производствено равнище“, казва саудитското министерство.

Ал-Фалих се е договорил с Бозумбаев да разширят сътрудничеството между двете страни във всички сфери на енергийната индустрия, „включително два големи проекта в Казахстан в нефтохимическата промишленост и възобновяемата енергия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още