IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази саудитската ситуация на цената на петрола

Според анализатор политическите трусове в кралството вероятно ще насочат цената на "черното злато" към 70 долара

23:15 | 06.11.17 г. 1
<p>
	<em>Според някои анализатори&nbsp;Мохамед бин Салман се опитва да консолидира властта като част от амбициозния план за реформа на саудитската икономика. Снимка: Ройтерс</em></p>

Според някои анализатори Мохамед бин Салман се опитва да консолидира властта като част от амбициозния план за реформа на саудитската икономика. Снимка: Ройтерс

Цената на петрола е по-вероятно да се повиши до 70 долара за барел, вместо да падне до 50 долара, на фона на най-големите политически трусове в Саудитска Арабия от десетилетия, твърди Роберто Фрийдландър, директор на отдела за търговия с енергийни книжа в Seaport Global Securities.

Фючърсите на суровия петрол достигнаха върхове от средата на 2015 г., след като саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман нареди да бъдат задържани няколко принцове и министри през уикенда. Саудитците определят чистката като борба с корупцията, но според някои анализатори по-вероятно това е опит на бин Салман да консолидира властта като част от амбициозния си план за реформа на саудитската икономика.

След три години на слаби цени на петрола бюджетните излишъци на Саудитска Арабия са пресушени и сега кралството трябва да се завърне към икономически растеж, за да се задържи на власт престолонаследникът, пише Фрийдландър, цитиран от CNBC.

Чистката на влиятелни фигури като принц Митеб бин Абдула, бивш ръководител на националната охрана, изглежда e пресметната така, че да премахне опозицията на плановете на Салман, посочва той.

"Саудитската ситуация означава 70 долара преди 50 долара", пише Фрийдландър.

Бин Салман, който се очаква скоро да стане крал, се опитва да генерира ръст чрез реформа на саудитската икономика. Продажбата на дял от държавния петролен гигант Saudi Aramco следващата година е крайъгълен камък на неговия план, наречен "Визия 2030".

От критично значение за успешната продажба ще бъдат стабилните цени на петрола.

"Саудитците НЕ МОГАТ да си позволят нов спад на цените или на петролните приходи", пише Фрийдландър. Той допълва, че "те определено биха предпочели да рискуват да затегнат петролния пазар твърде много и цените да стигнат 70 долара, вместо да ги оставят да паднат отново до 50 долара", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
да си анализатор в днешно време ... приказваш празни приказки за които ти се плаща, а дали ще познаеш и дали това дето си казал е логично, няма значение... то ако ставаше така, са си правят по една фиктивна криза през месец два, вместо някви си споразумения за ограничаване на добива и дргуи алабалистики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още