IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чистката в Саудитска Арабия: Безпрецедентен акт в 85-годишната история на страната

Арестите на принцове променят начина, по който кралското семейство се справя с вътрешните спорове, и дават фокус върху престолонаследника като реформатор

15:15 | 06.11.17 г. 4
<p>
	Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Снимка: Архив Ройтерс

Изненадващото отстраняване от длъжност и арестът на десетки министри, членове на кралското семейство, висши чиновници и висши офицери от престолонаследника на Саудитска Арабия е безпрецедентно събитие в 85-годишната история на кралството, пише в свой анализ Хамза Хендауи от Асошиейтед прес.

Същото обаче важи и за неудържимия засега възход към трона на един трийсетинагодишен член на кралското семейство, който само допреди три години беше почти неизвестен сред кръга на по-възрастните принцове с по-голям опит.

Основано през 1932 г. от крал Абдул Азиз бин Сауд, кралство Саудитска Арабия до днес е било управлявано от шестима монарси, като всички те са били синове на бащата основател, починал през 1953 г. Никой от тях не е бил под 50-годишен, поемайки управлението на огромното, богато на петрол кралство. Настоящият монарх, крал Салман, беше на 79, когато се възкачи на трона преди близо три години.

Шоковите действия на престолонаследника Мохамед бин Салман говорят за смел опит той да укрепи властта си чрез, както бяха обявени, антикорупционни мерки. Мохамед ще е първият на трона от своето поколение, при което властта преминава от синовете на краля основател Абдул Азиз у негов внук.

От десетилетия властта се е предавала от брат на брат, но принц Мохамед ще наследи трона от баща си. Освен това принцът е и министър на отбраната, и ръководи всички аспекти на икономиката, планирането, реформите и сигурността на страната.

Само преди два-три месеца не беше толкова сигурно, че той ще се възкачи на престола. Принц Мохамед бин Найеф, опитен в управленските дела, беше първи в линията за наследяване на трона, но крал Салман го лиши от статута на престолонаследник и от функциите му на шеф на борбата с тероризма и вътрешен министър. В резултат на това синът на краля, принц Мохамед бин Салман, както изглежда, няма да има много съперници за трона.

По-рано крал Салман отстрани от списъка на наследници на трона своя полубрат принц Мукрин. През април 2015 г. Салман назначи принц Мохамед бин Салман за втори в този списък, давайки му титлата заместник-престолонаследник - стъпка, изненадала мнозина по-високопоставени и по-опитни членове на управляващото семейство.

Теоретично изборът на престолонаследник след възкачването на нов крал на трона е задължение на специален орган - Съвета за лоялност, създаден през 2007 г. от покойния крал Абдула и съставен от синовете и изявени внуци на краля основател Абдул Азиз. Във вихъра на промените след 2015 г. обаче ролята и влиянието на съвета бяха ограничени.

Въпреки усилията за консенсус Саудитска Арабия продължава да е абсолютна монархия, в която всички важни решения си остават правомощие на краля.

Дори при разногласия обаче кралското семейство винаги е следвало традицията да говори в един глас, особено по въпроса за наследяването, за да демонстрира единство пред влиятелните племена и духовенство в Саудитска Арабия. Арестите на изтъкнати принцове изглежда променят начина, по който кралското семейство се справя с вътрешните спорове, но ще насочат вниманието към престолонаследника като смел реформатор, решен да модернизира консервативното кралство, където се намират най-важните ислямски светини.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Не е изненадващо, че колапса на петро-долара започва от СА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Не се знае дали е погване на корумпираните или разчистване на сметки / консолидиране на властта. Да не се радваме на малко прасе, че не се знае каква *** ще излезе. Иначе за тукашната картина си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
khao
преди 6 години
чак пък безпрецеднетно ... класически средновековно-авторитарен подход към укрепване на власта след нейното предаване. Кимчо направи същото преди няколко години.... така че да не бързаме с изводите, че не се знае къв ще е отговора :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 7
lyusien
преди 6 години
Дори в Саудитска Арабия където всички управляващи са роднини и братовчеди подгониха корумпираните по висшите етажи на властта Вероятно това ще се случи навсякъде другаде но не и в България Страната ни е рай за корумпираните *** Вече 30 години няма нито един осъден висш политик министър областен управител кмет на голям град полицай или магистрат Човек може да си помисли че сме най некурумпираната страна в света Което разбира се не е вярно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още