IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва на фона на новите производствени прогнози в САЩ

Цената на суровината надхвърли 54 долара за барел въпреки негативното отражение на по-бавния икономически растеж на Китай

11:40 | 15.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Във вторник американското правителство публикува прогноза, според която вътрешното производство на суров петрол ще се покачи дори повече от очакванията преди година въпреки най-ниските му цени от финансовата криза насам, предава Ройтерс.

Американският суров петрол се повиши с 1,39% във вторник, достигайки 54,03 долара за барел. В същото време цената на суровия петрол тип Брент се покачи с 1,18% до 60,52 долара за барел.

На фона на продължаващото напрежение в Близкия изток цената се повишава след прогнозите, че американското производство на шистов петрол ще отбележи спад, макар че последните икономически данни на Китай се отразяват негативно на стойността ѝ.

Администрацията за енергийна информация (EIA) в САЩ прогнозира, че производството на шистов петрол ще спадне с 45 хил. барела на ден и ще достигне 4,98 млн. барела на ден през май, което е и първи месечен спад за последните четири години. Нещо повече, петролните запаси в САЩ през миналата седмица са се повишили едва с 2,6 млн. барела, което е доста под очакваните 4,1 млн. барела, съобщава Американският петролен институт.

Според годишния енергиен обзор на EIA производството на суров петрол в САЩ ще достигне пика си с 10,6 млн. барела на ден през 2020 г., с милион повече от прогнозата от миналата година. Очакванията са цената на петрола тип Брент да се повиши до 56 долара за барел през 2015 г., достигайки 91 долара за барел през 2025 г. – с 10 долара по-малко от очакванията в последния доклад.

От друга страна въпреки предвижданото повишено производство на петрол от страна на Иран след вдигане на санкциите срещу страната не се очаква влияние на пазара през следващите няколко месеца, коментират анализатори. Преговорите по ядрената програма на страната ще се възобновят на 21 април.

Като един от най-големите потребители на петрол в света, забавянето на растежа на китайската икономика обаче не позволява на цените на суровината да се повишават повече. Страната отбеляза 7% ръст през първото тримесечие на годината, което макар да отговаря на очакванията, е спад спрямо предишните стойности от 7,3%. Международният валутен фонд заявява, че очакванията за по-бавен годишен растеж на Китай се потвърждават и запазва прогнозата си от януари за годишен ръст от 6,8%.

Повече за пазара на петрол четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още