IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът прави опити да се възстанови във вторник след загубите предната сесия

Според пазарните наблюдатели ръстовете се дължат на очакванията, че планираните понижения в добива в ОПЕК и извън картела ще се реализират въпреки съмненията

11:07 | 10.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник и правят опит за възстановяване след загубите, записани през предната сесия, съобщава Ройтерс. В понеделник и двата сорта поевтиняха с по около 4%.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,46% до 52,20 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добавя 0,04% до 54,96 долара за барел към 10:50 часа българско време.

Според пазарните наблюдатели ръстовете във вторник се дължат на очакванията, че планираните понижения в добива в ОПЕК и извън картела ще се реализират въпреки съмненията за пълното прилагане на сделката. 

„Координираните понижения в добива ще подкрепят ребалансирането на пазара, което от своя страна ще намали глобалните резерви. Това ни кара да ревизираме нагоре прогнозите ни за цената на Брента до 57 долара за барел през 2017 г.“, коментират от BMI Research.

В понеделник цените паднаха заради опасенията покрай повишения добив в Иран и Ирак. Така държавите на практика подкопават усилията за справяне със свръхпредлагането, което тежеше на пазара над две години.

Предлагането се увеличава и в Северна Америка.

„Средният брой на нефтените платформи в Канада през декември 2016 г. беше 209 г. спрямо 173 през ноември и 160 през декември 2015 г.“, посочва Мат Стенли, брокер във Freight Services International в Дубай.

В САЩ през миналата седмица компаниите увеличиха броя на платформите за десета поредна седмица.  Пазарните участници следят внимателно покачването на броя на платформите през последните месеци в очакване това в крайна сметка да доведе до увеличаване на предлагането на суров петрол.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още