IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува разнопосочно на фона на последиците от урагана "Харви"

И двата основни сорта петрол записаха четвърти пореден седмичен спад

10:05 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се търгува разнопосочно в понеделник на фона на последиците от опустошителния ураган „Харви“ в САЩ, съобщава Investing.com.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,48% до 47,64 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва скромен ръст от 0,08% до 52,02 долара за барел към 9:45 часа българско време.

Ураганът спря около 22% от добива на петрол в Мексиканския залив и около 26% от добива на природен газ, сочат данните на Службата по сигурност и защита на околната среда към Вътрешното министерство на САЩ. Повечето рафинерии по бреговете на Тексас са затворени или с ограничена дейност. Енергийната компания Exxon Mobil затвори втората си по големина рафинерия в САЩ – Houston Ship Channel – заради тежко наводнение.

Рафинерията и химическият комплекс Deer Park на Royal Dutch Shell може да останат затворени в продължение на седмица. Бразилската компания Petrobras затвори компексса си в Пасадена, а Phillips 66 затвори рафинерията си в Суини.

Дългото прекъсване на дейността на рафинериите може да доведе до недостиг на горива и рязко поскъпване на бензина в САЩ.

В петък компанията за услуги в нефтената индустрията Baker Hughes обяви, че броят на нефтените платформи се е  понижил втора поредна седмица – с 4 до общо 759.

Въпреки че двата основни сорта петрол поскъпнаха в петък, това не успя да компенсира загубите от по-рано през седмицата и цените записаха четвърти пореден седмичен спад. При WTI той беше около 1,3%, а при Брента – 0,6%.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още