IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото записа втора поредна седмица на зелена територия

Поскъпването е насърчено от спекулациите, че САЩ ще отложат вдигането на лихвите

10:02 | 24.08.15 г. 2
Златото записа втора поредна седмица на зелена територия

Фючърсите върху златото се изкачиха на над шестседмичен връх в петък, след като големите загуби на капиталовите пазари и двусмислените сигнали от страна на Федералния резерв се отразиха благоприятно върху търсенето на жълтия метал, пише Investing.com.

В петък разпродажбите на азиатските борси се задълбочиха, като китайският индекс Shanghai Composite изтри 4,2%, а японският Nikkei 225 затвори под 20 000 пункта за пръв път от май 2015 г. насам. Европейските борси също завършиха седмицата с понижения, като германският бенчмарк DAX потъна с 3%. Отвъд Океана индексът Dow Jones се срина с повече от 500 пункта за пръв път от август 2011 г.

Златото с доставка през декември удари 1 167,90 долара за тройунция по време на сесията в петък на платформата Comex на New York Mercantile Exchange, за да запише най-високата цена от 7 юли насам. В петък ценният метал затвори на цени от 1 159,60 за тройунция.

През седмицата цената на жълтия метал нарасна с 46,10 долара за тройунция, или с 4,21%. Така благородният метал записа втора поредна седмица на ръст и най-голямото седмично повишение от средата на януари.

Припомняме, че на 24 юли златото достигна до пет и половина годишно дъно и цени от 1 072,30 долара за тройнуция поради спекулациите, че Фед ще повиши лихвените проценти през септември. От тогава цените се покачиха с близо 9 на сто поради надеждите, че САЩ ще забави хода си.

Някои инвеститори смятат, че централната банка на САЩ може да отложи повишаването на лихвите до края на декември, след като вероятно властите ще са обезпокоени от слабия глобален растеж и инфлационния натиск поради неочакваната девалвация на юана от страна на Китай, а също и поради спадащата цена на петрола. Забавянето в повишаването на лихвените проценти се отразява положително върху цената на златото, тъй като ще понижи относителната цена на притежаваните позиции в благородния метал.

Индексът на щатския долар, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, спадна с 1% в петък до най-ниското ниво от 23 юни насам. По-слабият долар прави стоките, които се търгуват в долари, по-атрактивни за притежателите на други валути.

Среброто с доставка през септември завърши петъчната сесия със спад от 21,6 цента за тройунция, за да затвори на цена от 15,30 долара за тройунция. По-рано през деня цената на метала достигна нива от 15,71 долара за тройунция – най-високите стойности от 16 юли.

През изминалата седмица медта поевтиня с 20,4% поради опасенията около китайската икономика и спадовете на фондовия пазар в азиатската държава.

Припомняме, че предварителните данни за китайския производствен PMI индекс показаха, че производствената активност в страната достигна шестгодишно дъно през август. Производственият PMI спада до 47,1 пункта през август, след като през юли беше на ниво от 47,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Къде са великите светли умове, дето вещаеха крах за златото? То не бяха 700$ за унция, то не бяха 500$, та дори и 5 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
тука само ше се подсмихна под мустак и нишо повече .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още