IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Procter & Gamble купи Wella за 6.5 млрд. долара

10:58 | 18.03.03 г.
Автор - снимка
Създател
Procter & Gamble купи Wella за 6.5 млрд. долара
Най-големият американски концерн за потребителски стоки Procter & Gamble купи германската козметична компания Wella в сделка за 6.5 млрд. евро. Това е най-мащабното придобиване правено от P&G в нейната 166-годишна история.

Procter & Gamble придоби 77.6% от акциите на Wella с право на глас за 92.25 евро на акция. Германската компания е вторият по-големина производител и доставчик на професионални продукти за коса (бои, балсами) в Европа с пазарен дял от 24%.

Чрез покупката на Wella, P&G, която през последните години се съсредоточи върху развитие на козметичния си бизнес, възнамерява да придобие по-голямо присъствие на пазарите в Източна и Западна Европа, както и в Латинска Америка.

Procter & Gamble, която произвежда известните марки козметични продукти, като шампоаните и серията за коса Pantene, боите Clairol и др. се надява чрез придобиването на Wella да се пребори със своя основен конкурент в козметичния сектор и по-специално в продуктите за коса - L"Oreal.

С покупката на Wella, Procter & Gamble, която продава своите продукти за коса основно в магазинната мрежа ще трябва да смени отчасти своята маркетингова схема. Това ще се наложи, тъй като Wella генерира 47% от продажбите си във фризьорските салони.

P&G нареди повече от козметичните си продукти сред 250 най-бързо продаващи се нейни стоки, сред които са праховете за пране Ariel и Tide, пелените Pampers както и чипсът Pringles и кафето Folgers.

Базираната в Синсинати, Procter & Gamble формира 20% от своите продажби за 2002 г. на стойност 40.2 млрд. долара, от реализацията на козметични продукти сред които Pantene, Head & Shoulders, Pert и Aussie.

Именно по тази причина американският гигант разработи стратегия с която да повиши годишните си продажби в дългосрочен план чрез придобивания на предимно на козметични компании.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още