IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo официално отказа на Microsoft

Предстои Microsoft да реши дали да увеличи офертата, да започне директно изкупуване сред акционерите на Yahoo или да се оттегли

17:44 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Yahoo официално отказа на Microsoft
Yahoo Inc публикува съобщение, в което официално отхвърля офертата за враждебно изкупуване, отправена от Microsoft Corp, в момента на стойност 42 млрд. долара, с което прехвърля топката отново в полето на софтуерния гигант, съобщава Ройтерс.

Бордът на Yahoo единодушно е решил, че предложението не е в полза на акционерите на компанията. Според нея офертата “значително подценява” нейния “глобален бранд, многобройна световна аудитория, значителните инвестиции, направени наскоро в рекламната платформа и перспективите за растеж”, както и “потенциала за приходи и значителните неконсолидирани инвестиции”.

Yahoo добавя, че бордът обмисля всички стратегически възможности.

Първоначалната оферта на Microsoft от 31 долара на акция, която предполага плащане на 50% от сумата в брой и 50% - в акции, бе на обща стойност 44,6 млрд. долара и представляваше 62% повече от цената на книжата на Yahoo. Впоследствие обаче акциите на Microsoft отбелязаха спад и в момента офертата е на стойност 41,8 млрд. долара.

Сега Microsoft трябва да реши дали да увеличи офертата, да започне директно изкупуване сред акционерите на Yahoo или да се оттегли.

“Смятаме, че Microsoft най-вероятно ще увеличи офертата до 35 долара на акция, като може да стигне дори до 40 долара”, коментират от портфолио мениджъра Sanford C. Bernstein.

Докато анализаторите на компанията в областта на интернет, медиите и технологиите смятат, че е възможно нещата да бъдат решени чрез преговори, на практика е вероятно и бордът на Yahoo да се подготвя за “схватка ... и ситуацията да се влоши“.

В ранните часове на търговията на Nasdaq книжата на Yahoo се покачиха с 2,1% до 29,81 долара.

Ако бъде осъществена сделката между двата гиганта, тя ще бъде най-мащабната в историята на компютърния и технологичния сектор и ще създаде застрашителен конкурент за интернет лидера Google Inc.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още