IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на "ВКонтакте" Павел Дуров напуска компанията

В скорошно свое интервю той се оплака, че руските тайни служби са искали предаването на данни на прозападните активисти в Украйна

15:40 | 22.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Основателят на "ВКонтакте" Павел Дуров напуска компанията

Най-големият рускоезичен конкурент на Facebook губи шефа си. Основателят на "ВКонтакте" (VK) Павел Дуров се отказва от поста си на върха на социалната мрежа. 29-годишният Дуров е написал в профилната си страница, че е бил уволнен. Малко по-рано и икономическият вестник "Ведомости" съобщи, че Дуров е подал оставката си още на 21-и март, а сега, месец по-късно заради съответното предизвестие, тя влиза в сила.

Дуров бе обявил оттеглянето си от директорския пост още на 1 април, но два дни по-късно заяви, че това е първоаприлска шега. "Никъде няма да ходя. Оставам изпълнителен директор на "ВКонтакте", написа Дуров в официалния си профил, където първоначално съобщи и за напускането си. "През последните дни научих какво може да се случи с "ВКонтакте" след моето напускане. Осъзнах, че оттеглянето ми ще бъде предателство на това, което всички защитаваме през последните седем години. Благодаря на всички, които на първи април ме подкрепиха. Съзнателно избрах тази дата, защото исках да подскажа, че решението ми да си тръгна не е окончателно и беше необходимо, за да събера информация", написа той тогава в профила си. 

Каква е точната причина за мнимото тогава напускане остава неясно, защото според руската версия на списание Forbes Дуров е написал в писмо до борда на директорите на компанията, че оттегля оставката си, защото "може да създаде ненужни рискове за компанията и затова остава на поста изпълнителен директор".

Сега заместник-директорът Борис Добродейев и временният директор Дмитрий Сергеев поемат управлението на мрежата, която е основана през 2006 г. и предлагат на Дуров външна форма на сътрудничество.

От известно време из шефските етажи на дружеството бушува спор за контрола над компанията, предава DPA. През миналата година компанията за частен капитал United Capital Partners (UCP) придоби почти 50 на сто от акциите на двамата съоснователи на мрежата. Впоследствие IT експертът Дуров е ставал все по-недоволен от курса на управление. UCP от своя страна подаде жалба срещу Дуров, твърдейки, че той е нарушил задължението си за полагане на грижи за компанията с паралелното разработване на друга негова компания - мобилната услуга за обмен на съобщения Telegram.

В наскорошно свое интервю Дуров се оплака, че руските тайни служби са искали от "ВКонтакте" предаването на данни на прозападните активисти в Украйна. Той е отклонил това искане, но след това е бил принуден да продаде своя дял от компанията в размер на 12%, твърди предприемачът. Още по време на масовите протести в Русия през 2011 и 2012 г. "ВКонтакте" играе сериозна роля, защото помага на демонстрантите да се организират по-лесно.

Дуров създава социалната мрежа през 2006 г., веднага след като завършва обучението си в университета в Санкт Петербург. Това е и градът, в който е роден и живее днес. Прекарал е голяма част от детството си в италианския град Торино, тъй като баща му е работил там.

През септември 2006 г. Дуров започва бета тестове на "ВКонтакте", а през февруари 2007 г. вече може да се похвали с първите си 100 хил. потребители. През юли същата година мрежата достига 1 млн. регистрирани потребители. През април 2008 г. те вече са 10 млн.

В началото Дуров притежава 20% от "ВКонтакте", но има контрол над борда на директорите чрез т.нар. прокси гласове. Сега компанията е собственост на офшорна фирма, като руската Mail.ru обяви публично, че държи 39,99%. Съсобственик на Mail.ru е най-богатият руснак Алишер Усманов, който е близък до президента Владимир Путин. През май 2012 г. Mail.ru обяви, че дава на Дуров пълен контрол над социалната мрежа, преотстъпвайки му своите гласове в борда на директорите. През януари 2014 г. делът на Mail.ru във "ВКонтакте" достига почти 52%, след като компанията се сдоби с последните 12% дял на Дуров. Той ги продаде за около 420 млн. долара на Иван Таврин, изпълнителен директор на руския телеком Megafon, който обаче препродаде акциите на Mail.ru. Останалите 48% от компанията са собственост на United Capital Partners. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Виж ти, каква шега може да ти извърти първи април!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още