IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telefonica продължава да се надява на сделка за E-Plus до месеци

ЕС обвързва окончателното одобряване с редица условия, за да не се отслаби конкуренцията на германския пазар

17:21 | 27.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Telefonica продължава да се надява на сделка за E-Plus до месеци

Германското подразделение на испанския концерн Telefonica (с бранд O2) продължава да очаква приключване на сделката за придобиване на конкурента си E-Plus през третото тримесечие. Проверката от страна на антимонополните органи на ЕС се развива добре, предава DPA, като се позовава на говорителка на оператора в Мюнхен. Брюксел даде предварително одобрение на оценената на над 8 млрд. евро в началото на юли.  

Въпреки това ЕС обвързва окончателното одобряване с редица условия, за да не се отслаби конкуренцията на германския пазар на мобилни услуги, след като броят на големите мрежови оператори ще намалее след придобиването от 4 на 3. Говорител на Европейската комисия в Брюксел заявява, че органът сега проверява дали двете компании спазват изискванията.

Но същевременно той подчертава, че става дума за стандартна процедура и не коментира възможната продължителност на проверката. „ЕК не извършва повторна проверка на случая“, подчертава той. В замяна на разрешението Telefonica се е ангажирала да продаде мрежови капацитети на т. нар. виртуален оператор Drillisch.

Drillisch се е ангажирал да поеме 20 на сто от капацитета на мобилните мрежи, които след придобиването на E-Plus ще станат собственост на Telefonica. С марки като Simply, Maxxim и Discotel Drillisch е доставчик на мобилни услуги без собствена мрежа. Компанията използва в момента капацитетите на Telefonica и Vodafone. Drillisch запазва и правото да закупи допълнително 10% от капацитета на мрежата.

По този начин Telefonica изпълни едно от централните изисквания на ЕК, която се бе загрижила за това да има достатъчно голяма конкуренция на пазара.

По-рано през седмицата германското икономическо списание Wirtschaftswoche писа, че ЕК започва нова проверка на сливането. Преди всичко трябвало да бъде проверено дали договорената с Drillisch сделка е достатъчна. Статията не бе коментирана нито от Telefonica, нито от E-Plus.

Намаляването на броя на мобилните оператори от четири до само три в най-голямата икономика в Европа може да изпрати сигнал към индустрията на континента. В Европа секторът е силно фрагментиран с около 100 оператора. В редица малки държави членки на ЕС три или четири мобилни компании понякога водят ценова война за клиентите. Преди това сливания в бранша имаше в Австрия и наскоро в Ирландия, които също бяха одобрени от комисията при определени условия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още