IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon изненада с рекордна печалба

Подразделението за облачни услуги AWS отново се оказа силен двигател на финансовите резултати на гиганта

10:00 | 29.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Amazon се възползва от процъфтяващия си бизнес с облачни услуги и отчита рекордна печалба. Акциите скочиха в следоборсовата сесия с почти 13 на сто.

Най-големият онлайн търговец в света е спечелил през изминалото тримесечие 513 млн. долара. Печалбата е почти двойно над очакванията на анализаторите. Преди година компанията отчете загуба от 57 млн. долара.

Същевременно приходите се повишават с 28 на сто на годишна база до 29,1 млрд. долара.

Подразделението за облачни услуги AWS отново се оказа силен двигател на финансовите резултати на гиганта. С приходи от над 2,5 млрд. долара е генерирана оперативна печалба от 604 млн. долара.

Amazon предлага на бизнеса изчислителна мощ по мрежата и много стартиращи и утвърдени компании разчитат на облачни услуги от AWS. Продажбите на дивизията скачат на годишна база с 64 процента, а оперативната печалба е повече от три пъти по-висока на годишна база.

И търговската дейност в САЩ е печеливша със скок на оперативната печалба от 254 до 588 млн. долара. Приходите са нараснали с повече от една четвърт до почти 17 млрд. долара. В международния бизнес на оперативна база има загуба от 121 млн. долара при приходи от 9,57 млрд. долара.

 

Visualization from Amazon.com Inc. (AMZN) Street Actual & Estimate EPS - Last 5 Quarters | FindTheCompany

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос инвестира през последните години много средства в развитието на бизнеса и нови продукти.

За инвеститорите втората поредна висока печалба на компанията е нещо необичайно. Amazon в момента залага силно и на бизнеса с устройства, като нови таблети, електронни четци и свързани с мрежата високоговорители (Echo).

Конкретни данни за продажбите на устройствата Amazon традиционно не предоставя. Безос заяви само, че продажбите на таблети са били над два пъти по-високи на годишна база. По отношение на високоговорителите Echo е отчетено високо търсене, не на последно място заради проблеми с недостига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още