IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асандж: Основна задача на Google е да събира разузнавателни данни

Днес тя е най-влиятелната търговска организация в света, твърди основателят на организацията Wikileaks

15:18 | 19.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Асандж: Основна задача на Google е да събира разузнавателни данни

Оновната дейност на компанията Google е да събира разузнавателни данни, заяви основателят на организацията Wikileaks Джулиан Асандж в интервю за телевизия BBC, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Бизнес моделът на Google е да набавя разузнавателни данни. Това носи на компанията 80 на сто от печалбите й", подчерта той.

По думите на Асандж Google събира информация за хората, която подрежда, пази и класифицира". "После прави на хората досиета, за да предвиди техните интереси и постъпки, след това продава данните, в повечето случаи на рекламодатели, но и на други", отбеляза той. 

Асандж е убеден, че дейността на компанията "практически съвпада с тази на Агенцията за национална сигурност (АНС) и на британското електронно разузнаване "Щаб за правителствена връзка" (GCHQ).

Google разполага със сериозна маркетингова сила, изтъкна Асандж. "Закачливото лого на компанията не внушава мисълта, че става дума за голяма и лоша американска корпорация, но фактически тя е станала точно такава. Днес тя е най-влиятелната търговска организация в света", резюмира основателят на Wikileaks. 

Oще през миналата година основателят на сайта, който от две години пребивава на територията на посолството на Еквадор в Лондон, заяви, че Google работи в тясно сътрудничество с правителството на Съединените американски щати. Според Асандж Google е сключила тайно споразумение с Държавния департамент. 

„Има сайтове като Google и Facebook, които бяха създадени за общо ползване, но с времето бяха разработени и спомагателни механизми за сътрудничество с американските специални служби. А обикновените техни ползватели всеки път поверяват на Google интересите си, формулирайки въпросите, с които търсят, а също така си разменят електронни писма и „осветяват" във Facebook личните си познанства, каза тогава той.

/БТА/

Още подобни световни новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Хе хе , Мизантропа от кога е казал, че Гугъл е проект на военните. Как една компания, която дава всичко без пари има пари да развива такива технологии? Как има пари и кой и позволява да ползва сателитни снимки на цялата земя? :) Това беше очевидно и за слепите. Сега има и Андроид и е в джоба на всеки , може да знае къде си, къде се движиш, какво говориш, какви мейли обменяш, приятелите ти, номера на кредитната ти карта, снимки на децата ти... Плашещо е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още