IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WikiLeaks публикува рекорден брой документи

Публикувани ще бъдат докладни записки на американски посолства, разузнавателни сведения, преписки на Конгреса в периода 1973-1976 г.

11:12 | 08.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
WikiLeaks публикува рекорден брой документи

Специализираният в публикуване на засекретена информация сайт WikiLeaks обяви, че днес ще публикува 1,7 милиона документа, отнасящи се до външната политика на САЩ в периода 1973-1976 г., предаде ИТАР-ТАСС.

В този период определяща роля в оформянето на американската външна политика е играл Хенри Кисинджър, който беше съветник на Белия дом по националната сигурност и държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, пише БТА.

В новата база данни, наречена от уебсайта "Обществена библиотека на дипломацията на САЩ", има докладни записки на американски посолства, разузнавателни сведения, преписки на Конгреса, свързани с външната политика.

През 1973 г. в Чили е извършен държавен преврат срещу президента социалист Салвадор Алиенде под ръководството на генерал Аугусто Пиночет. Известно е, че дипломати и сътрудници на специалните служби на САЩ са поддържали връзки с кръгове, готвещи се да завземат властта. Мнозина западни публицисти и историци обвиняват американското правителство и лично Кисинджър за участие в преврата в Чили. Средата на 70-те години е също така времето на политиката на"разведряване" и намаляване на напрежението между САЩ и СССР.

Основателят на сайта Джулиан Асанж пояснява, че макар и на някои от документите да има гриф "Секретно", към днешна дата те вече са разсекретени и всички желаещи могат да се запознаят с тях в Националния архив на САЩ. Върху много от книжата обаче има забрана за копиране и разпространение.

Според Wikileaks документите отразяват курса на американската дипломация и отношенията на САЩ с други страни по света. Сътрудниците на сайта са озаглавили тази колекция Plus D (съкращение от Public Library of US Diplomacy - "Обществена библиотека на американската дипломация"). При това решението да разпределят в нови категории и да покажат в удобен за преглед вид на разсекретени документи не означава, че сайтът се отказва от търсенето и публикуването на изтекла тайна информация, заяви и прессекретарят на ресурса за документи, цитиран от Forbes.

Новата база данни е била подготвена под ръководството на основателя на Wikileaks Асандж през изминалата година, включително по времето на неговото пребиваване в еквадорското посолство във Великобритания, където той се укрива от юни миналата година, за да избегне екстрадиция в Швеция във връзка с подозрения за сексуални престъпления.

Още подобни международни новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още