IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google позлатява Рут Порат

Новият финансов директор ще получи 70 млн. долара през идните две години

15:02 | 27.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рут Порат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рут Порат. Снимка: Ройтерс

На американския технологичен концерн Google му се е наложило да бръкне дълбоко в джоба си, за да привлече своя нов финансов директор Рут Порат от инвестиционната банка Morgan Stanley.

Порат ще получи над 70 млн. долара (64 млн. евро) през идните две години под формата на акции и допълнителни бонуси, предава Ройтерс, като цитира съобщение на компанията до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

Порат, която заемаше същия пост в Morgan Stanley, ще бъде и старши вицепрезидент на технологичния концерн. Преместването ѝ бе обявено във вторник, а тя ще се присъедини към Google на 26 май.

Основната годишна заплата на 57-годишната Порат ще бъде 650 000 долара през тази година. Тя ще получи 5 млн. долара поощрителен бонус при започване на работа и 25 млн. долара под формата на акции с ограничения като новонает служител на компанията. През 2016 година ще получи 40 млн. долара двугодишен грант в допълнение към годишната си основна заплата.

В Morgan Stanley Порат е печелела между 8 и 11 млн. долара на година. Порат често е сочена като най-влиятелната жена на Wall Street и бе определена за най-добър главен финансов директор в сектора за 2014 година. В банката 57-годишната Порат е работила преди всичко с технологични концерни, като например е спомогнала за увеличаването на капитала на Amazon, eBay и Netscape.

През януари обаче тя бе принудена да представи слаби финансови данни на инвестиционната банка. Печалбата наистина се повишава, но преди всичко заради това, че банката е трябвало да плати по-ниски глоби за стари финансови скандали. Повечето бизнес поделения обаче причиняват главоболия на мениджмънта.

Порат става част от банката през 1987 година и се издига до изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор през 2010 година. Завършва магистратура по бизнес администрация (MBA) в бизнес училището Уортън към Пенсилванския университет, магистърска степен от Лондонското висше училище по икономика и бакалавърска степен от Станфордския университет.

Порат заменя на поста 52-годишния Патрик Пише, който преди две седмици обяви, че се пенсионира. Тогава анализатори коментираха, че на Google ще е необходима около половин година, за да може да намери заместник на досегашния си директор.

Google осъществи някои от най-големите си придобивания по време на управлението на Пише, включително на Nest Labs Inc за 3,2 млрд. долара и мобилния бизнес на Motorola, който купи за 9,8 млрд. долара и по-късно продаде на части. Цената на акциите на Google се повиши повече от два пъти по време на неговото управление.

В последно време редица топ мениджъри обърнаха гръб на компанията. През юли 2014 г. изненадващо компанията напусна главният оперативен директор Никеш Арора – близък приятел на съоснователя на концерна Лари Пейдж. Арора премина в японската телекомуникационна група SoftBank.

По-късно от концерна си тръгна съоснователят и доскорошен ръководител на поделението на Android Анди Рубин - след девет години в компанията. Според The Wall Street Journal Рубин развива в момента "инкубатор за старт-ъпи", насочен към хардуера. Освен тях компанията напуснаха и ръководителят на дъщерното дружество YouTube, както и шефът на областта социални мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още