IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва контрола над интернет

Москва забранява анонимния достъп до безплатен Wi-Fi

12:02 | 08.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Достъпът до безплатен безжичен интернет в Русия вече няма да се осъществява анонимно. Постановление за това подписа руският премиер Дмитрий Медведев. Операторите вече ще са длъжни да идентифицират потребителя, посочвайки трите имена, паспортните данни и местожителството, става ясно от документа, пише NEWSru.

Освен това операторът ще е длъжен да посочи уникалния номер на устройството, чрез което потребителят е влязъл в мрежата. Получените данни ще се съхраняват половин година и при необходимост ще бъдат предоставяни на правоохранителните органи.

В Русия безплатният безжичен интернет е широко разпространен в кафенетата, ресторантите, обществените сгради, на спирките на градския транспорт, в метрото.

Нововъведението е свързано със сигурността, обясниха от Държавната дума. „Води се информационна война. Анонимното влизане в интернет на обществени места позволява да се осъществят противозаконни действия безнаказано. Разкриването на нарушителя става много сложно“, обясни за „Известия“ заместник-председателят на парламентарната комисия по информационна политика Вадим Денгин. 

По думите му „американците се страхуват от война, сега им е най-добре да воюват в информационното пространство“. „Те подсилиха своя холдинг „Гласът на Америка“. Онези, които са заинтересовани от дестабилизация, се опитват да наситят мрежата с мошеници, фашисти и екстремисти. Всичко, което е свързано с интернет, трябва да бъде идентифицирано“, обясни законодателят.

Експерти на изданието представят противоположни гледни точки за правителственото постановление. Според Матвей Алексеев това е неприложимо решение предвид броя хора, които ползват достъп до интернет на обществени места. „Не мисля, че всички, които отидат в парка „Горки“, ще си показват паспортите“, каза Алексеев.

Според представител на един от провайдърите постановлението е теоретично изпълнимо, ако бъде разработен специален интерфейс, който ще предложи на потребителя да въведе паспортните си данни при включване. При това никой няма да може да провери достоверността на дадената информация.

В четвъртък стана известно също така, че руското правителство е задължило социалните мрежи и останалите популярни сайтове да монтират оборудване и програмно осигуряване, с помощта на което спецслужбите ще могат в автоматичен режим да получават информация за действията на потребителите на тези сайтове, пише още NEWSru.

Припомняме, че през юли парламентът в Русия прие законопроект, който изисква от всички технологични компании да съхраняват личните данни на своите руски потребители. Това е първият сериозен ход за налагането на строг национален контрол върху сегменти от мрежата на фона на вълната от разкрития за наблюденията на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Бразилското правителство предложи подобни законодателни текстове през миналата година, но по-късно се отказа от идеята, припомня Financial Times. 

Решението на pарламентa се основава на прието през април законодателство, което позволява на регулатора на комуникациите, след получаване на съдебна заповед, да блокира достъпа до услугите на компании, които не се съобразяват с регулациите. Новият закон следва да влезе в сила през септември 2016 г., след като бъде подписан от президента на Русия Владимир Путин. Ако новите правила в Русия се приложат изцяло, страната ще се доближи доста до ситуацията в Китай и Иран, които контролират онлайн информацията чрез филтриране и блокиране на чужди услуги и силно цензуриране на вътрешните.

Законодателният пакет се състои от три отделни законa, които подлагат на строги правила разпространението на информация в интернет и онлайн плащанията и увеличават санкциите за тероризъм и екстремизъм. Особено спорен е законопроект, според който популярните блогъри се приравняват към традиционните медии и по този начин се подлагат на по-голям правен контрол и отговорност.

Ако законът бъде приет, блогъри с над 3000 посещения на ден ще трябва да разкриват самоличността си, да проверяват съдържанието си за точности и ще се подчиняват на правилата на "фаза почивка" преди избори. Освен това те няма да имат правото да разпространяват всякаква "екстремистка" информация и данни, които могат да наранят личните права на гражданите. В допълнение пред тях ще бъдат поставени и други изисквания, на които според активисти за защита на човешките права блогърите едва ли ще могат да отговорят. Нарушенията ще се наказват с глоби и възможни блокади на страниците.

Още световни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Ей това е истинската демокрация! Тия от Запада репи да хрускат.За съжаление обаче децата на видни коментатори катo Mavi_Gos е nobel бягат в Щатите и Канада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Спящият бик
преди 9 години
Обикновен фашизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
gene.gibi
преди 9 години
кръвна проба, урина и един бърз изпит по сталинизъм!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още