IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският интернет ще се поддържа от „закритите градове“

Само там може да се осигури максимална защита на данните

14:30 | 14.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Руският интернет ще се поддържа от „закритите градове“

Чиновниците от Министерството на икономическото развитие на Русия са измислили как да изпълнят повелята на президента Владимир Путин да се защити важната за икономиката и националната сигурност интернет инфраструктура.

Най-подходящото място за сървърите на водещите руски интернет компании за създаването на „руски интернет“ са т.нар. закрити градове. Само там можело да се осигури максимална защита на данните, съобщават Риа Новости и РБК. 

"Закритите градове" са били създадени по времето на Йосиф Сталин за нуждите на ядрената програма на СССР. По официални данни днес съществуват 44 такива населени места с общо над 1,2 милиона души население, но неофициално броят им вероятно е много по-голям. Тези градове са с различна степен на секретност, като влизането и излизането от тях понякога е напълно ограничено. "Закритите градове" са различни от военните градове, изграждани за военни части, често извън гражданските населени места и също със специален режим на достъп.

Припомняме, че в края на април на среща с журналисти Путин заяви, че интернет е създаден като проект на ЦРУ и в същността си остава такъв и големите руски компании и мрежите за национална сигурност трябва да бъдат защитени от достъпа на Вашингтон, като разположат основната си инфраструктура на руска територия. 

Неотдавна и "Комерсант" писа, че руските власти подготвят мерки за засилен контрол над "руския интернет" - филтриране на съдържание, забрана за разполагане на DNS сървъри извън руската територия и забрана регионални и местни мрежи за обмяна на данни да се свързват с чуждестранни интернет мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Готвят се за историческо отмъщение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още