IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната карта ще се замества от временно удостоверение

Временно удостоверение ще замести европейската здравноосигурителна карта за всички, които пътуват в Европа за по-малко от два месеца

22:57 | 17.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

На всички граждани, които са здравноосигурени и ще пребивават в страна от Европейския съюз за период до два месеца, районните здравноосигурителни каси ще издават временно удостоверение. То има срок на валидност два месеца и е идентично с европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК), съобщиха от НЗОК.

Удостоверението има абсолютно същата валидност като ЕЗОК и служи за получаване на необходима спешна и/или неотложна медицинска помощ при временно пребиваване в друга държава, членка на ЕС, държава от Европейското икономическо пространство или Швейцария.

Причината за временната мярка е в това, че предстои избор на нова фирма за изработване и доставка на документите. До приключване на процедурата такава карта ще се издава само на лица, които са здравноосигурени и удостоверят с документ, че ще пребивават в страна от Европейския съюз за период, по-дълъг от два месеца.

НЗОК препоръчва на всички останали граждани, чиито пътувания са в по-кратък срок, да вземат временно удостоверение от районните здравноосигурителни каси. То им дава същите права при нужда от ползване на медицинска помощ, а процедурата по издаването му е много по-бърза и лесна.

По данни на Европейската комисия от миналата година едва 1,6% от българите разполагат с европейски здравни карти при средно 36,8% за останалите граждани на ЕС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още