IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Националната здравна карта нарушава основни конституционни принципи

Възпрепятства се процесът на приватизация в сектора и привличането на инвестиции

10:12 | 01.03.11 г.
БСК: Националната здравна карта нарушава основни конституционни принципи

Българска стопанска камара (БСК) ще оспорва решението на Министерски съвет, с което беше приета Националната здравна карта пред Върховния административен съд и Комисията за защита от дискриминация, става ясно от официално съобщение на БСК.

Работодателската организация не е съгласна с някои от параметрите в Националната здравна карта (НЗК). БСК смята, че те са в противоречие с утвърдени конституционни принципи за равнопоставеност на собствеността, гарантиране на конкуренцията и равен достъп до медицински услуги за всички граждани.

В официалната позиция на БСК е записано, че всички тези принципи са нарушени заради предвиденото задължение Националната здравно-осигурителна каса да сключи договор за работа само с 57 болници, които са държавна собственост, изрично посочени в приложен в списък. За всички останали здравни заведения в страната е предвидено взаимоотношенията с НЗОК да се регулират на база субективната преценка на касата, обясняват от камарата.

Според работодателската организация е недопустимо начинът на използване на средствата от НЗОК да се определя с решение на Министерския съвет, а не от Надзорния съвет на НЗОК, който по закон е упълномощен за това.

Освен това от камарата смятат, че се възпрепятства процесът на приватизация в сектора и привличането на инвестиции, включително чуждестранни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още