fallback

Гърция има нужда от нов транш до средата на септември

Страната има нужда от външна подкрепа за борба със спекулантите, поставили си за цел да отслабят еврозоната, твърди гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос

10:23 | 13.07.11 г. 7

Евангелос Венизелос. Снимка: Ройтерс

Гърция ще има нужда до 15 септември от нов транш от кредитите, които й отпускат Европейският съюз и Международният валутен фонд, заяви министърът на финансите на страната Евангелос Венизелос, цитиран от РИА „Новости“.

Според Венизелос Гърция ще вземе всички необходими мерки, за да реализира одобрената икономическа програма, която включва приватизиране на държавни активи.

Той обаче бе категоричен, че страната продължава да има нужда от външна подкрепа за борба със спекулантите, които са си поставили за цел да отслабят еврозоната. „Всички знаят, че проблемът не е в Гърция. Гърция е само предлог за атакуване на еврото“, изтъкна министърът.

Вчера министрите на финансите на държавите-членки на ЕС не успяха да се договорят за нов спасителен финансов пакет за Гърция, който би помогнал на страната да рефинансира държавния си дълг след 2012 г., когато приключва настоящата програма за кредитирането й.

Гърция в момента рефинансира дълга си от 350 млрд. евро чрез първия спасителен финансов пакет от ЕС и МВФ на стойност 110 млрд. евро.

Поредният транш от него на стойност 12 млрд. евро трябва да бъде получен през следващите няколко дни, след като в края на миналия месец гръцкият парламент гласува приемането на програма за бюджетни икономии на стойност 28 млрд. долара до 2015 г. и за приватизиране на държавни активи на стойност 50 млрд. евро.

Публикуваните данни в понеделник обаче показват, че ситуацията с бюджета на страната се влошава и евентуално ще бъде необходимо ново намаляване на разходите, за да бъдат постигнати поставените цели за получаването на транша през септември.

Без навременното пристигане на траншовете Гърция ще бъде принудена да обяви фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от виж още