IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Готов съм да действам сам за укрепването на средната класа

Повече от всякога твърде много американци работят, само за да могат да преживяват, коментира президентът на САЩ

09:37 | 29.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама: Готов съм да действам сам за укрепването на средната класа

Президентът Барак Обама обеща да заобиколи разделения от политически противоречия Конгрес и да предприеме собствени действия с цел укрепване на средната класа в САЩ. Чрез изявлението си пред Камарата на представителите и други височайши гости главнокомандващият опита да вдъхне нов живот на втория си мандат след проблемната 2013 г., пише Ройтерс.

"Аз съм готов да работя с всички вас", заяви Обама пред законодателите по време на традиционната си годишна реч. "Но нито Америка стои на едно място, нито аз. Така че, където и когато могат да се предприемат стъпки без законодателство за разширяване на възможностите за повече американски семейства, аз ще го направя", посочи президентът.

"Неравенството се задълбочава. Възходящата мобилност е в застой. Смразяващият факт е, че дори и в разгара на възстановяването, твърде много американци работят повече от всякога, само за да могат да преживяват. Твърде много пък все още не работят изобщо", отбеляза още президентът на САЩ.

Обама акцентира и върху по-специалното положение на жените в икономиката на САЩ. Той отбеляза, че те съставляват около половината от работната сила на САЩ, но все още печелят 77 цента за всеки долар, които един мъж заработва. Жените избиратели бяха сред основните гласоподаватели на Обама по време на изборите през 2012 г.

"Нека през тази година всички се съберем – Конгресът, Белият дом и компаниите от Wall Street до Main Street. Нека дадем на всяка жена възможността, която тя заслужава, защото аз твърдо вярвам, че когато жените успяват и Америка успява", каза той.

Новите стратегии на Обама ще включват инициирането на мащабирани законодателни промени в посока намаляване неравенството в доходите и създаване на повече възможности за работниците от средната класа.

Скокът на заплащането за федерални служители до 10,10 долара на час, например, ще означава увеличение на заплатите за едва около 560 000 души.

Президентът отдели значителна част от речта си за разглеждане на въпроси, които дълго време са били обсъждани, но остават в застой, като затварянето на военния затвор на САЩ в Гуантанамо, Куба. Той поднови и апела си към Конгреса да му даде повече власт да преговаря за международни търговски споразумения.

Що се касае до един от най-големите приоритети в предизборната си кампания – имиграционната реформа, Обама призова Конгреса да работят заедно за осъществяването на основен "ремонт" на законовата уредба. Той коментира и критиката на републиканците, като подчерта възможността за постигане на напредък предвид последните сигнали от опозицията.

С оглед на оставащите три години до края на мандата му, американският президент се опитва да възстанови поразклатените си позиции след тежката 2013 г. Публикувано преди речта на президента проучване на NBC News и Wall Street Journal показа, че 68 на сто от американците виждат страната в застой или дори по-зле, отколкото е била преди стъпването в длъжност на Обама. Анкетираните използват думи като "разделена", "смутна" и "влошена", за да опишат състоянието на страната.

По-детайлен прочит на икономическите въпроси Обама ще направи по време на предстоящите си през тази седмица визити в Мериленд, Пенсилвания, Уисконсин и Тенеси.

Повече за речта на американския президент вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
На поданниците им се казва това, което искат да чуят... те не могат да мислят самостоятелно и критично, та да преценят така ли е, и дали изобщо е възможно това! А да запомянт и проверят какво е казал и какво е станало в последствие ... ИМ е практически невъзможно! (Аз-а има нужда от похвали и обещания (лъжи), а не от подтиснатост и критичност - следствие от заобикалящия и наложен субективен идеализъм => удоволствия и желания над критичност и аналитичност)А обратно погледнато, излиза, че си признава зависимостта и отнетото право на избор ДО СЕГА!!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Само дето ако наистина си САМ, нищо не зависи от ТЕБ, нищо не можеш да прокараш през двете камари и нищо не можеш да промениш, г-н Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още