IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в Бразилия вдигна цената на кафето с над 20%

Изминалият януари е най-добрият първи месец за суровината от 1997 г. насам

17:40 | 05.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сушата в Бразилия вдигна цената на кафето с над 20%

След три последователни години на спад, началото на 2014 г. донесе някои позитивни новини за производителите на кафе в Латинска Америка.

Опасенията за времето в Бразилия – най-големият производител в света, повишиха цената на сорта Арабика с над 20 на сто. Това направи този януари най-добрият първи месец за кафето от 1997 г. насам.

Най-голямата икономика в Южна Америка преживя най-горещия си януари в историята, като обемът на валежите бе най-малък от 20 години. Според метеоролози сушата ще продължи още три седмици.

Това накара експертите от Citigroup да прогнозират допълнителен ръст на цената на суровината. Икономистът Стърлинг Смит припомни, че през миналата година имаше малко предлагане заради проблеми с реколтата, но през тази нещата са съвсем различни.

Международната организация за кафето съобщи, че прогнозата за производството на кафе в Бразилия е била ревизирана надолу. Равнището бе понижено с 10 млн. чувала до 48 млн. чувала, като един чувал се равнява приблизително на 60 кг.

През днешния ден цената на търгуваната на стоковите борси в САЩ суровина продължава възхода си, изкачвайки се леко с 0,02 на сто до 136,48 долара за чувал.

Повече за кафето вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Винаги ми е били чудно, в Америка няма много емигранти от Бразилия.Ако има, то те са повечето чернокожи..Иначе ми е мечта да ида там!И в Аляска също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още