IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде силна ли стана рублата?

Руската валута отбеляза най-големия си месечен ръст от 1993 г. насам, като според мнозина е надценена

08:32 | 01.05.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според повечето анализатори след поскъпването от 14% през април рублата в момента е твърде силна, съобщава Bloomberg.

Според проучване на изданието повечето анализатори смятат, че валутата е надценена с 63%. Други експерти твърдят, че е достигнала фундаментапната си стойност, а минимален процент смятат, че е твърде слаба.

Рублата отбеляза най-големия си месечен ръст от 1993 г. насам, подкрепена от прекратяването на огъня в Украйна и възраждането на цените на петрола, който е основният експортен източник на доходи, докато в същото време пикът за погасяване на външния дълг премина.

Президентът Владимир Путин се възползва от възстановяването на рублата, за да подчертае устойчивостта на руската икономика към международните санкции и миналогодишния спад в цените на петрола. На 17 април министърът на икономиката Алексей Улюкаев заяви, че фундаментапната стойност на валутата е близо до 50 рубли за долар и прогнозира, че тя ще варира около тези стойности.

Волф-Фабиан Хунгерланд, икономист в Berenberg Bank в Хамбург, Германия смята, че рублата все още не е намерила баланса си. „Очакваме, че в средносрочен план валутата ще варира между 55 и 60 рубли за долар“.

Цените на дериватите предполагат, че е по-вероятно рублата да отбележи спад. Според Bloomberg има 48% вероятност валутата да се обезцени с 10 процента до 30 юни и 35% шанс за ръст в подобни стойности. Руската валута спадна с 46% за долар през миналата година преди да се повиши с 19% през 2015 г.

Първият подуправител на централната банка Ксения Юдаева заяви, че поскъпването на рублата, повлияно от 30-процентния скок на цените на петрола, е приключило. „Това, което следва е стабилизиране“.

Справедливата стойност на валутата е 62,2 рубли за долар, базирана на средната цена на суровия петрол от 59,80 долара за барел за последните 30 дни, казва Владимир Михалевски, стратег в Danske Bank в Хелзинки.

Докато силата на рублата помага да се ограничи най-бързо растящата инфлация за последните 13 години, тя се отразява и на бюджетните приходи, като намаляват постъпленията от износа. Правителството изчислява дефицит от 3,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година - най-големият от 2010 г. насам.

Валутата се е повишила „повече от нужното“, заяви министърът на финансите Антон Силуанов на 24 април. Докато централната банка твърди, че поскъпването не е заплаха за финансовата стабилност, тя все пак ограничи последните печалби, като от края на март три пъти повиши цената на кредитирането в чужда валута. Наложената мярка направи още по-дълъг най-лошия период за рублата през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Руски олигарси и инвеститори са изтеглили от своите сметки във Великобритания 356 млрд. долара през последните 15 месеца, съобщава The Times.Според консултантската агенция CrossBorder Capital, ако темпото на изтичане на капитали се запази, тази тенденция ще застраши стабилността на британската лира и ще предизвика сътресение на валутния пазар. Процесът започна след анексирането на полуостров Крим и въвеждането на западните санкции срещу Москва през март м. г., но сега изтичането на капитали се засилва заради опасенията, че след изборите във Великобритания на 7 май ситуацията в страната ще стане по-малко прогнозируема на фона на исканията страната да напусне ЕС. Само през март от Острова са изтекли 24 млрд. долара руски капитали."Този финансов кръвоизлив е изненадващ, тъй като Великобритания през последните 35 години винаги е била примамлива дестинация за чуждестранни капитали", анализира CrossBorder." 04 Май 2015 | 15:16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
redcretin
преди 9 години
Аха, затова рашките купуваха долари кат алтави - а американците не се светнаха колко е изгодно да си държат парите в рупли... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 7
senzor
преди 9 години
Рублата е суровинна валута и по този начин е сериозно обезпечена. Тенденцията е този вид валути да се наложат в световната търговия като изместят тапетните сурогати които постепенно ще се обезценят поради липса на активи стоящи зад тях..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
roli5
преди 9 години
.... Този модел е алтернатива на разплащанията в долари с далеч повече преимущества. ....Не съм съгласен!Стив Ханке предлага друго:........Русия трябва да изостави режима на плаващ курс, който прие на 10 ноември. Петролът и другите стоки, които изнася страната, се договарят и плащат в американски долари. Чрез въвеждането на плаващ курс Русия протяга ръка към нестабилността.Номиналният разменен курс на рублата ще се движи в тон с цените на петрола и другите суровини. Когато цената на петрола нарасне (падне) и рублата ще поскъпне (съответно поевтинее), и Русия ще изпита какво е да се возиш на влакче на ужасите, съпроводена от дефлационни падания и инфлационни издигания. За да избегнат подобно родео, повечето от големите петролни производители са свързали своите валути към американския долар......Край на цитата.Руснаците нямат доверие в рублата.Това е от фундаментално значение.Китайците скоро отказаха на Русия разплащането помежду им в рубли.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
valentino29
преди 9 години
Знам че не е по темата,но е любопитно,оказа се ,че санкциите оказват положително влияние върху Руската икономика,и по точно ,забраната върху нефто добиващите технологии.Руснаците имат собствени такива,http://***.rg.ru/2015/04/29/neft.html линк за любопитните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 8
0pk
преди 9 години
Кой твърдял, защо го твърдял, няма източници, абе как се измислят такива новини? Като гледам свалиха малко лихвата, има още къде да свалят. Ще си държат рублата на колкото си им трябва. За тях няма да се притесняваме. Е ний теглихме 16млрда а остана излишък само 1млрд. Къде са останалите, никой не го вълнува. Пък и какво значение има, като може да напишем статия, че рублата е надценена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
michaelis10
преди 9 години
еми да ама само на "привилегированите, богоизбраните" им е позволено да печатат, но не за дълго то се видя вече, че на всички нещо им присветна и започнаха да си търгуват с който каквото има .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis10
преди 9 години
то с всяка валута е така ве мой, хартията е куха сама по себе си нито една валута няма стойност. Единственото което има стойност е жълтеницата .... останалото е фалшиментос ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 4
Nathan
преди 9 години
Една от фундаменталните грешки на САЩ е това, че използваха кридитните агенции като бухалка. След ограничаването на Русия от финансовите пазари за руския политически елит не остана нищо друго освен да предприеме инициатива за преминаване към разплащане в собствена валута или комбинирано разплащане по договорите с търговските си партньори. Този модел е алтернатива на разплащанията в долари с далеч повече преимущества. На първо място, освобождава договарящите се страни от разходите по превалутиране на националната валута на държавата в долари. На второ място, моделът за разплащане в национална валута е привлекателен за много държави, тъй като им позволява да търгуват и когато не разполагат с долари. На трето място, възможността да се търгува в национална валута е особено привлекателен за фискално независимите държави , тъй като и при липса на конвертируема валута централните им банки могат да печатат пари, с които да участват в търговията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 26
redcretin
преди 9 години
Рублата няма стойност, фундамента и е основан на политически боричкания в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още