IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандски градове виждат красота в боклука

С нови проекти рециклирането на отпадъци носи и печалба на хората

19:35 | 21.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кръгови градски икономики

Двата най-големи града в Холандия обещаха да станат кръгови икономики, като използват отпадъците като нови материали, от които да извличат максимална стойност - Амстердам до 2050 г. и Ротердам до 2030 година.

Първата стъпка е те да повишат коефициента си на рециклиране, който е далеч по-нисък, отколкото в останалата част от страната.

Средностатистическият човек в Холандия генерира 550 килограма отпадъци всяка година според лабораторията. Малко повече от половината от тях биват рециклирани.

Повечето жители на Амстердам обитават апартаменти без открити пространства и в града се рециклират само 27% от боклука, заяви Йостен. Общинските власти се надяват да увеличат този дял до 65% до 2020 година.

Освен че помагат за повишаване на коефициента на рециклиране, Йостен и нейният екип в Лабораторията за нулеви отпадъци се надяват да подобрят социалното сцепление в района.

Целта е лабораторията да служи като "всекидневна на общността", където хората могат да се запознаят със своите съседи и да разберат за местни проекти.

"Ние не само създаваме стойност за отпадъците, но и създаваме стойност за хората", заяви Йостен.

Лабораторията изпраща част от боклука, който събира, на библиотеки, които наскоро започнали да организират работилници за деца, наречени "пространства за творци".

Творческите сесии имат за цел да покажат, че "човек може да създаде нещо красиво от отпадъци", заяви мениджърът на проекта Роб ван дер Бург.

Децата се учат как да правят чанти и дрехи от стари тъкани и роботи от стара електроника.

"Искаме да им дадем инструментите, от които се нуждаят през 21-и век, за да използват отново съзнателно материалите, които имат, и да измислят творчески решения за екологични въпроси", добави Ван дер Бург.

Последна актуализация: 12:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още