IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандски градове виждат красота в боклука

С нови проекти рециклирането на отпадъци носи и печалба на хората

19:35 | 21.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пластмасов парк

В Ротердам, това лято бе открит плаващ парк, построен изцяло от пластмасови отпадъци, открити в река Маас. "Рециклираният парк" е зелен оазис, пълен с малки водни птици, риба и водорасли.

Той е направен от повече от десет шестоъгълни оградени пространства, където хората могат да седят и да наблюдават корабите по пътя им към градското пристанище.

Раздразнен от "пластмасовата супа", плаваща в реката, архитект Рамон Кнустер започнал преди две години да организира почиствания. Оттогава доброволци използват големи уловки за боклуци, с които досега са извадили около 10 000 килограма пластмаса от водата.

Кнустер осъзнал мащаба на проблема чак когато видял "улова", който включва големи контейнери, строителни каски и много футболни топки.

Всяка година между 80 000 и 100 000 килограма пластмасови отпадъци, изхвърлени в река Маас, достигат до Северно море, заяви той.

Архитектът убедил общинските власти в Ротердам да използват боклуците, за да направят плаващ парк в центъра на града, тъй като неговата визия влязла в унисон с амбицията на Ротердам да стане кръгова икономика.

"Отпадъците са ценни като злато, казваме ние в Ротердам", заяви говорителка на общината. "Като град ние работим заедно, за да се преминем от "боклуци към красота". Имаме за цел да превърнем центъра и пристанището на града в "гореща точка" за кръгова икономика."

С 200 000 евро от общината и инвеститори, Кнустер открил парка през юни.
Архитектът каза, че обществената реакция е положителна и той планира да разшири парка, който сега се разпростира върху площ от 140 кв. м, както и да създаде образователна програма за обучаване на по-младите хора да "мислят за продуктите, които можем да направим от отпадъчен материал".

Кнустер се надява неговата работа с парка да вдъхнови други да включат отпадъчни продукти в сгради и обществена инфраструктура.

"Ако третираме и събираме нашите боклуци добре, тогава ще можем да изпълним красиви проекти като този", заяви той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още